Marjolein Heijltjes


Voor Marjolein is het belangrijk dat lokaal talent een podium krijgt. De theaterwereld verrijkt je als mens namelijk.: “Het is interessant om te zien wat er in de buurt speelt. We hebben zó veel talent in de regio, maar de stap naar een theater is groot. Daarom is het goed dat er kleine theaters bestaan zoals de ECI, die lokale talenten een kans geven om zich te laten zien.”

Muziek loopt als een rode draad door Marjoleins leven. Van jongs af aan zingt, acteert en danst ze. Als haar dwarsfluitdocent een groot talent in haar ziet en haar vraagt of ze naar het conservatorium wil, voelt ze: nee, ik wil zingen! Ze stopt met dwarsfluit en stapt over naar piano- en zangles. Haar grootste wens was de musicalopleiding, maar daarvoor was ze destijds nog te jong. Ze besloot daarom eerst de opleiding Facility Management te volgen. Tijdens een concertreis naar Wenen bezocht ze de musical Rebecca en toen was ze helemaal zeker van haar keuze. Ze kon niet langer meer wachten en startte tijdens Facility Management al in deeltijd met een Musicalopleiding in Tilburg. 

Nadat Marjolein haar HBO Facility Management diploma had behaald werkte ze parttime als Fleet Support Manager, zodat ze alle overige tijd en energie in de musicalopleiding kon steken. Nadat ze die opleiding in 2013 succesvol afrondde had ze regelmatig opdrachten als zangeres en vocal coach, en ze combineerde dit met haar kantoorbaan die haar misschien niet de juiste voldoening, maar wel een bepaalde financiële zekerheid gaf. Maar op een gegeven moment was dit niet meer te combineren. Marjolein: “Ik had het gevoel alles maar half te doen. Ik besloot mijn hart te volgen en me volledig te richten op mijn muzikale carrière. Het was mijn beste beslissing ooit.” 

Inmiddels staat ze in het theater met haar eigen programma ‘Geluk bij een ongeluk’, samen met pianist Rob Mennen. Corona is het ongeluk, maar het geluk is dat de pandemie hen veel kansen heeft gegeven. Marjolein vindt het belangrijk te laten zien waar je voor staat, dan overtuig je. Ze wil raken en mensen aan het denken zetten. Je publiek meenemen in jouw gedachten op een creatieve en theatrale manier. 

“En ik wil dat iedereen met talent de kans krijgt. Dat is zoeken naar de balans, dat realiseer ik me. Je wilt als theater – en dus ook ECI –  een gevulde zaal, maar dat lukt niet altijd met beginnende artiesten. ECI geeft mij het zetje om de stap naar andere en grotere theaters te kunnen maken. Daar ben ik blij mee. Lokaal spelen zorgt voor binding. Ook ik neem eerst mijn eigen publiek mee daarna komt de rest. Het is hard werken, maar dat doe ik graag.”

Marjolein: “Het is erg belangrijk iemand het zelfvertrouwen te geven. Als iemand ervaring kan opdoen, kan hij zich verder ontwikkelen. Die kans moet je krijgen.”

Lees hier alle verhalen!


Hier doe je het voor

Marion Beerens

Ontwerper, workshops, intermediair

Namens ECI cultuurfabriek: Bedankt!