As Equals 2022


Festival voor bewustwording van gelijkheid: 3 t/m 6 november

In 2022 staat het festival in het teken van vluchtelingen. 

Film & expo
Het programma van dit jaar bevat o.a. een indrukwekkend filmprogramma en een expositie van brieven van fotografe Marieke van der Velden en haar man Philip Brink. Zij zullen ook een lezing geven tijdens de films The Island of All Together en Children of The Labyrinth.

Dans
Daarnaast zal dansgroep ROVER, de voorstelling Kites spelen (bekend van de Nederlandse Dansdagen) en daarbij een workshop geven aan kinderen uit Roermond en uit het AZC Baexem.

Kunstenaars
Ook krijgen kunstenaars uit verschillende AZC’s een stem. Onder leiding van Mohamed Osama Atta, theaterregisseur en statushouder, is de theateropvoering  “Broken Glass” gemaakt. Deze voorstelling is geheel GRATIS. Je dient wel een ticket te reserveren.

Een prachtig programma dat je niet mag missen!

Programma 4 t/m 6 november:In een levendige lezing van 2 a 2,5 uur (incl korte pauze) vertellen Philip Brink en Marieke van der Velden het verhaal van The Island of All Together en van Children of The Labyrinth. Beide projecten/films worden tijdens de lezing vertoond.
Gevlucht en hier aangekomen. Teruggaan is geen optie. Hoe is het om als kind op te groeien in een asielzoekerscentrum, in een ‘limbo’ tussen verleden en toekomst, geïsoleerd van de maatschappij?

“Het gebroken glas dat opnieuw gelijmd wordt tot een geheel…het glas dat nooit hetzelfde is als van weleer, maar nieuw en toch compleet”.

 


FILMS
 Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

De geanimeerde documentaire Flee vertelt het waargebeurde verhaal van Amin Nawabi, die als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken vluchtte.

Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar.


Tientallen vluchtelingen uit Afrika, die onderweg waren naar Italië, worden opgeslokt door het water en spoelen om de beurt levenloos aan.

De wereldwijde vluchtelingencrisis gezien door de ogen van Ai Weiwei, die met 25 camerateams in meer dan twintig landen filmde. 

De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie.


As Equals, is een festival waarin ‘bewustwording van gelijkheid’ centraal staat. Alweer zes jaar geleden gestart als een filmfestival, georganiseerd in samenwerking met Filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo en de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg), nu uitgegroeid tot een festival met film, theater, expositie en educatie.