As Equals 2022


Festival voor bewustwording van gelijkheid: 3 t/m 13 november

Het verhaal van vluchtelingen

Het As Equals festival is een bijzonder festival. Een festival waarin we onze gelijkheid willen benadrukken, dat we allemaal hetzelfde zijn, maar ieder in zijn eigen jasje. Dit jaar krijgen vluchtelingen en extra stem. Er worden verhalen verteld, documentaires vertoond, films gedraaid, een prachtige dansvoorstelling in ons theater, een indrukwekkende expositie en extra bijzonder is de voorstelling Broken Glass. Een voorstelling van en door (voormalig) vluchtelingen met talent op gebied van toneelspelen, zang en dans. Onder leiding van theaterregisseur en statushouder Mohamed Osama Atta.

En 4, 5 en 6 november hebben we een extra bijzonder weekend!
We openen het festival op vrijdag 4 november om 19.30 uur met een presentatie over en de vertoning van de documentaires van documentairemaakster en fotografe Marieke van der Velden en haar man Philip Brink.
Hun documentaires The Island of all Together en Children of the Labyrinth geven een buitengewoon indringend maar vooral heel mede-menselijk inkijkje in de levens van de vluchtelingen die in de kampen in Griekenland wonen en leven. Ze vertellen het verhaal over hun wensen en dromen voor de toekomst, voor zichzelf en hun kinderen.
Iedereen is welkom, reserveer wel je gratis ticket!

5 november zal dansgroep ROVER, de voorstelling Kites spelen (bekend van de Nederlandse Dansdagen). Ook deze voorstelling is gratis.
En 6 november zal de voorstelling Broken Glass te zien zijn, waarvoor iedereen is uitgenodigd!

Bekijk hieronder het volledig programma. Een bijzonder aanbod waarvan je zeker onder de indruk zult zijn. Laat je hart spreken en kom kijken. Geef ze een stem, laat ze hun gezicht zien en geef ze een publiek dat ze omarmt.

Let op. Voor de GRATIS voorstellingen dien je een ticket te reserveren.


Programma:

*In samenwerking met de Ukrainian State Film Agency organiseren we samen met Welcome app vertoningen van 6 korte Oekraïense films die voorafgaand aan de andere films vertoond worden. Een perfecte kans om meer te leren over de Oekraïense geschiedenis, politiek en cultuur. Tevens zal er ruimte zijn om een kleine bijdrage te doen aan de film agency, waarmee de filmindustrie in Oekraïne ook tijdens deze tijden van oorlog gesteund kan worden. 

In een levendige lezing van 2 a 2,5 uur (incl korte pauze) vertellen Philip Brink en Marieke van der Velden het verhaal van The Island of All Together en van Children of The Labyrinth. Beide projecten/films worden tijdens de lezing vertoond.

Gevlucht en hier aangekomen. Teruggaan is geen optie. Hoe is het om als kind op te groeien in een asielzoekerscentrum, in een ‘limbo’ tussen verleden en toekomst, geïsoleerd van de maatschappij?

 

“Het gebroken glas dat opnieuw gelijmd wordt tot een geheel…het glas dat nooit hetzelfde is als van weleer, maar nieuw en toch compleet”.

De hervertelling van Daniel Defoe’s klassieker combineert op een hele fantasierijke wijze levendige kleuren en een surrealistisch verhaal.

 


FILMS
 Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby.

De geanimeerde documentaire Flee vertelt het waargebeurde verhaal van Amin Nawabi, die als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken vluchtte.

Twee tieners zijn Afrika ontvlucht en in België terecht gekomen. De harde realiteit van het vluchtelingenleven brengt Tori (Pablo Schils) en Lokita (Joely Mbundu) tot elkaar.


Tientallen vluchtelingen uit Afrika, die onderweg waren naar Italië, worden opgeslokt door het water en spoelen om de beurt levenloos aan.

De wereldwijde vluchtelingencrisis gezien door de ogen van Ai Weiwei, die met 25 camerateams in meer dan twintig landen filmde. 

De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie.


Check hier het programma van Venlo.


As Equals, is een festival waarin ‘bewustwording van gelijkheid’ centraal staat. Alweer zes jaar geleden gestart als een filmfestival, georganiseerd in samenwerking met Filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo en de Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg), nu uitgegroeid tot een festival met film, theater, expositie en educatie.