Glas | 13 lessen

Altijd al gefascineerd door glas? De helderheid, transparantie en het lichtspel ervan? Grijp de kans om nu zelf iets van glas te maken. Ga brandschilderen, fusen of maak een glas in lood. Dompel onder in de wereld van het glas en ontdek samen met je docent welke mogelijkheden er allemaal zijn. En maak de mooiste objecten van glas.

kies een cursus:

kies
start
dag & tijd
duur
frequentie
lessen
lesprijs
start: 23/09/2020
dag & tijd: wo 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lessen: 13
lesprijs: v.a. €300,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 01/10/2020
dag & tijd: do 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lessen: 13
lesprijs: v.a. €300,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 22/09/2020
dag & tijd: di 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lessen: 13
lesprijs: v.a. €300,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 23/09/2020
dag & tijd: wo 19:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lessen: 13
lesprijs: v.a. €300,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 21/09/2020
dag & tijd: ma 19:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lessen: 13
lesprijs: v.a. €300,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 26/09/2020
dag & tijd: za 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lessen: 13
lesprijs: v.a. €300,00
kies deze cursus
€ ..,..

Bij glazenieren gaat het om de verwerking van glas in een twee- of driedimensionaal werkstuk. Glazenieren is een ambacht, maar wel een ambacht dat heel wat creatieve technische ontdekkingen en uitdagingen biedt voor iedereen. Met technieken zoals glas in lood, brandschilderen, fusen en verlijmen. Een unieke combinatie die je bijna nergens anders in Nederland tegenkomt!

Je leert onder begeleiding van een ervaren docent de diverse glasbewerkingstechnieken en ontdekt hoe je ze kunt toepassen binnen je eigen creativiteit. In het basisjaar leer je door middel van opdrachten de praktische toepassing van verschillende basistechnieken. Aan bod komen glas snijden, loodzetten, solderen, kitten, traditioneel en vrij brandschilderen. Ook met fusen (het samensmelten van glas) maak je kennis. Er wordt aandacht besteed aan schetsen, ontwerpen, werktekeningen maken, materiaalkennis, gereedschappen en uiteraard eigen creativiteit. Als gevorderde diep je de bekende technieken steeds verder uit. Er is sprake van een ontwikkeling van de eigen creativiteit en de artistieke vormgeving. Het stookproces komt ter sprake. Ook nieuwe technieken zoals lijmen en applicatie worden aangeboden. Tevens komt de combinatie van glas met andere materialen (onder andere hout en metaal) aan bod. Dit alles gebeurt aan de hand van opdrachten in combinatie met vrije keuzes in thema en techniek.

De basis- en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar.

Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

De lessen op dinsdag woensdag en donderdag worden verzorgd door Ruth Houkes.
De lessen op maandag en zaterdag worden verzorgd door Nadia Matthynssens.

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuurfabriek.nl.

  over de docent: Rini Ronckers

  Rini is afgestudeerd aan de Stadsacademie Maastricht, afdeling sieraadvormgeving. Daarna heeft ze de opleiding glaskunst gevolgd aan het IKA in Mechelen, België. Geregeld neemt ze deel aan cursussen en workshops om haar kennis wat betreft technieken en materiaal uit te breiden. Sinds 1991 geeft Rini al cursussen; voorheen aan het Centrum voor de Kunsten Roermond en nu bij ECI cultuurfabriek. Tevens heeft ze les gegeven aan Kunsten Centrum Venlo en het IKA in Mechelen, België. Haar eigen werk bestaat uit unica sieraden, objecten en installaties. Het werk heeft vaak een thema zoals de positie van de vrouw in de samenleving, de mens en soms gaat het puur om de vorm. Kenmerkend in haar werk is de combinatie van materialen, bijvoorbeeld metaal met glas of glas met textiel. Rini exposeert regelmatig werk. Haar werk was te zien in diverse tentoonstellingen in Nederland, België, Duitsland, Finland. Op www.rinironckers.nl kun je haar werk bekijken.

  over de docent: Ruth Houkes

  Sinds 2003 geeft Ruth glazenierlessen. Eerst aan het Centrum voor de Kunsten en sinds 2011 aan de ECI cultuurfabriek. Naast docent is ze zelfstandig kunstenaar. Haar werk is ook regelmatig te zien tijdens exposities in diverse galeries en op haar site kun je haar werk bewonderen, www.glasinuitvoering.nl.

  over de docent: Nadia Matthynssens

  Nadia doceerde in het verleden reeds als vervang docent glaskunst aan de Noord Limburgse Academie te Neerpelt (B). Sinds 2007 is ze verbonden aan het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst “Het GlazenHuis” te Lommel (B). Als ateliermedewerker demonstreert, assisteert en doceert ze er voornamelijk in het glasblazen en glas gieten. Voor haar werk als zelfstandig kunstenaar gebruikt ze uiteenlopende glastechnieken die ze vaak met elkaar combineert. Ze neemt regelmatig deel aan exposities in binnen en buitenland en mocht je nieuwsgierig zijn, neem dan zeker een kijkje op www.glaskunst-nadia.com


  alle cursussen

  Gratis proefles


  *verplichte velden