Glas

Glas is een bijzonder materiaal: door de helderheid, de transparantie en het lichtspel. Via brandschilderen, fusen of glas in lood maak je met glas de mooiste kunstwerken. In deze cursus Glas dompel je jezelf onder in de wereld van glazenieren. Samen met de docent ontwikkel je jouw creativiteit en maak je bijzondere objecten.

Klik op de cursus voor meer info:

kies
start
dag & tijd
duur
frequentie
lesprijs
start: 23/09/2020
dag & tijd: wo 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..
start: 01/10/2020
dag & tijd: do 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..
start: 22/09/2020
dag & tijd: di 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..
start: 23/09/2020
dag & tijd: wo 19:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..
start: 19/09/2020
dag & tijd: za 09:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..
start: 21/09/2020
dag & tijd: ma 19:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..
start: gehele jaar
dag & tijd: Woensdag
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €122,50
kies deze cursus
€ ..,..

Bij glazenieren verwerk je glas in een twee- of driedimensionaal werkstuk. Glazenieren is een ambacht, vol creatieve en technische uitdagingen. In de lessen ontdek je technieken zoals glas in lood, brandschilderen, fusen en verlijmen. Een unieke combinatie die je bijna nergens anders in Nederland tegenkomt! Onder begeleiding van een ervaren docent leer je diverse glasbewerkingstechnieken en hoe je jouw creativiteit hierin kwijt kunt. De cursus biedt ruimte aan zowel beginners als gevorderden.

Beginnen met glazenieren

In het basisjaar leer je door middel van opdrachten de praktische toepassing van verschillende basistechnieken, waaronder glas snijden, loodzetten, solderen, kitten, traditioneel en vrij brandschilderen. Ook met fusen (het samensmelten van glas) maak je kennis. Er wordt aandacht besteed aan schetsen, ontwerpen, het maken van werktekeningen, materiaalkennis, gereedschappen en uiteraard eigen creativiteit.

Glaskunst voor gevorderden

Als gevorderde diep je de bekende technieken steeds verder uit. Zo leer je nieuwe technieken als lijmen en applicatie. Tevens komt de combinatie van glas met andere materialen (onder andere hout en metaal) aan bod. Deze technieken breng je in de praktijk aan de hand van opdrachten in combinatie met vrije keuzes in thema en techniek. Zo zorgen we er samen voor dat we jouw creativiteit en artistieke vormgeving steeds verder ontwikkelen.

De basis en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar. Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

De lessen op maandag en zaterdag worden verzorgd door Nadia Matthynssens.
De lessen op dinsdag en woensdagavond worden verzorgd door Ruth Houkes.
De lessen op woensdagmorgen en donderdag worden verzorgd door Rini Ronckers

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven ? Vraag dan een gratis proefles aan.

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuurfabriek.nl.

  over de docent: Rini Ronckers

  Rini is afgestudeerd aan de Stadsacademie Maastricht, afdeling sieraadvormgeving. Daarna heeft ze de opleiding glaskunst gevolgd aan het IKA in Mechelen, België. Geregeld neemt ze deel aan cursussen en workshops om haar kennis wat betreft technieken en materiaal uit te breiden. Sinds 1991 geeft Rini al cursussen; voorheen aan het Centrum voor de Kunsten Roermond en nu bij ECI cultuurfabriek. Tevens heeft ze les gegeven aan Kunsten Centrum Venlo en het IKA in Mechelen, België. Haar eigen werk bestaat uit unica sieraden, objecten en installaties. Het werk heeft vaak een thema zoals de positie van de vrouw in de samenleving, de mens en soms gaat het puur om de vorm. Kenmerkend in haar werk is de combinatie van materialen, bijvoorbeeld metaal met glas of glas met textiel. Rini exposeert regelmatig werk. Haar werk was te zien in diverse tentoonstellingen in Nederland, België, Duitsland, Finland. Op www.rinironckers.nl kun je haar werk bekijken.

  over de docent: Ruth Houkes

  Sinds 2003 geeft Ruth glazenierlessen. Eerst aan het Centrum voor de Kunsten en sinds 2011 aan de ECI cultuurfabriek. Naast docent is ze zelfstandig kunstenaar. Haar werk is ook regelmatig te zien tijdens exposities in diverse galeries en op haar site kun je haar werk bewonderen, www.glasinuitvoering.nl.

  over de docent: Nadia Matthynssens

  Nadia doceerde in het verleden reeds als vervang docent glaskunst aan de Noord Limburgse Academie te Neerpelt (B). Sinds 2007 is ze verbonden aan het Vlaams Centrum voor Hedendaagse Glaskunst “Het GlazenHuis” te Lommel (B). Als ateliermedewerker demonstreert, assisteert en doceert ze er voornamelijk in het glasblazen en glas gieten. Voor haar werk als zelfstandig kunstenaar gebruikt ze uiteenlopende glastechnieken die ze vaak met elkaar combineert. Ze neemt regelmatig deel aan exposities in binnen en buitenland en mocht je nieuwsgierig zijn, neem dan zeker een kijkje op www.glaskunst-nadia.com


  alle cursussen

  Gratis proefles  *verplichte velden