Pâte de verre & vormsmelten | 26 lessen

Maak objecten, vazen, kommen in suikerstructuur of juist massief en robuust. Pâte de verre is werken met glaspasta. Van glaspoeder of glasgranulaat wordt een pasta gemaakt en de glasdeeltjes smelten in een vorm aan elkaar. Vormsmelten is het maken van massieve 3d-vormen in glas.

kies een cursus:

kies
start
dag & tijd
duur
frequentie
lessen
lesprijs
start: 18/09/2019
dag & tijd: wo 09:30u
duur: 135min.
frequentie: elke week
lessen: 26
lesprijs: v.a. €475,00
kies deze cursus
€ ..,..

Cursusinhoud

In de cursus komen de technieken pâte de verre en vormsmelten uitgebreid aan bod. Pâte de verre is werken met glaspasta om zo een 3d object te maken. Van glaspoeder of glasgranulaat wordt met behanglijm een pasta gemaakt. Deze pasta wordt in een zelfgemaakte mal gelegd. Tijdens het bakken in de oven smelten de glasdeeltjes aan elkaar. Vormsmelten is het glas in een mal laten smelten. Eerst wordt er een model in klei of was gemaakt. Hierover wordt er dan een mal gemaakt. De klei of was wordt verwijderd en de vorm wordt met glas gevuld. In de oven smelt het glas in de vorm en zo krijg je van wat eerst was of klei is geweest een vorm in massief glas.-Verder krijg je tijdens de cursus praktische antwoorden op vragen als:

 • Hoe werk je 2-dimensionaal en 3-dimensionaal?
 • Hoe werk je met verschillende glassoorten?
 • Hoe maak je een model en een mal?
 • Hoe leg je het glas in de mal?
 • Hoe kun je werken met verschillende kleuren en Oxydes?

De basis- en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar. Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven? Vraag dan een gratis proefles aan.

Meer info: ruthhoukes@ecicultuurfabriek.nl

  over de docent: Rini Ronckers

  Rini is afgestudeerd aan de Stadsacademie Maastricht, afdeling sieraadvormgeving. Daarna heeft ze de opleiding glaskunst gevolgd aan het IKA in Mechelen, België. Geregeld neemt ze deel aan cursussen en workshops om haar kennis wat betreft technieken en materiaal uit te breiden. Sinds 1991 geeft Rini al cursussen; voorheen aan het Centrum voor de Kunsten Roermond en nu bij ECI cultuurfabriek. Tevens heeft ze les gegeven aan Kunsten Centrum Venlo en het IKA in Mechelen, België. Haar eigen werk bestaat uit unica sieraden, objecten en installaties. Het werk heeft vaak een thema zoals de positie van de vrouw in de samenleving, de mens en soms gaat het puur om de vorm. Kenmerkend in haar werk is de combinatie van materialen, bijvoorbeeld metaal met glas of glas met textiel. Rini exposeert regelmatig werk. Haar werk was te zien in diverse tentoonstellingen in Nederland, België, Duitsland, Finland. Op www.rinironckers.nl kun je haar werk bekijken.


  alle cursussen

  Gratis proefles


  *verplichte velden