Vooropleiding academie beeldende kunsten

Wil je professioneel fotograaf, architect, grafisch ontwerper, kunstdocent of vrij kunstenaar worden? Dan is de vooropleiding academie beeldende kunsten echt iets voor jou! Hier ontwikkel je talent en oriënteer je je op een creatief beroep. Ook kom je erachter in hoeverre een toekomst in de beeldende kunst bij je past.

Let op: voor deze cursus is geen proefles beschikbaar. Graag ontdekken of de cursus iets voor jou is? Neem dan contact met ons op (via: beeldend@ecicultuur.nl) en houd de website in de gaten voor de datum van onze open dag. 

Naast de genoemde startdatums is het ook mogelijk om op elk gewenst moment met deze cursus te starten. Dus ben je er klaar voor? Schrijf je dan in via de hierboven genoemde cursussen of stuur een e-mail met de naam van de cursus en je eigen voor-en achternaam naar tanja.maessen@ecicultuur.nl. Dan verwerken we de inschrijving en heten we je van harte welkom!

Klik op de cursus voor meer info:

kies
start
dag & tijd
duur
frequentie
lesprijs
start: 21/09/2022
dag & tijd: wo 18:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €583,83
kies deze cursus
€ ..,..
start: gehele jaar
dag & tijd: Woensdag
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €583,83
kies deze cursus
€ ..,..

Woonachtig in de gemeente Leudal en jonger dan 18 jaar?
Dan gelden er aangepaste aantrekkelijke prijzen.

Wil je weten wat het tarief van jouw cursus is als je in de gemeente Leudal woont? Stuur dan een mailtje naar:
tanjamaessen@ecicultuur.nl en we vertellen het je graag!

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.


Deze cursus is bedoeld voor wie goed voorbereid naar de Kunstacademie wil, of voor wie wil ontdekken of een creatief beroep bij je past.

In 25 praktische lessen leer je veel verschillende technieken kennen. De opdrachten zijn soms moeilijk en altijd uitdagend. Je ontwikkelt een zelfstandige, onderzoekende en creatieve werkhouding. Ook zullen een aantal opdrachten thuis gemaakt worden.

De cursus wordt afgesloten met een presentatie van je opgebouwde portfolio. Enkele werken mag je tentoonstellen tijdens de jaarlijkse curistenexpo. Het beoordelen van je portfolio gebeurt tijdens het jaar heen en aan het einde van het cursusjaar. Het werkproces dient door schetsen, aantekeningen, proefjes en foto’s in een portfolio, het ‘logboek’, te worden vastgelegd.

In de loop van de cursus wordt een gastles verzorgd door docenten van de opleiding Vaktherapie beeldend. De activiteiten die aangeboden worden liggen in lijn met activiteiten die aangeboden worden tijdens een aannamedag.

De Vooropleiding Kunstacademie heeft een samenwerkingsverband met de Academie in Maastricht en de opleiding Vaktherapie beeldend van Zuyd Hogeschool. Bij positief advies hoef je geen praktijktoelatingsexamen voor de Vaktherapie beeldend meer te doen. Een gesprek met docenten van de opleiding is wel een vereiste. Bij de Kunstacademie Maastricht vergroot je bij een positieve beoordeling van de vooropleiding, de kans om vrijgesteld te worden van de eerste selectieronde, namelijk de portfolioronde. Ben je vrijgesteld voor de eerste ronde? Dan volgt er altijd nog een beslissende tweede selectiegesprek binnen de academie. Het behaalde certificaat (vrijstelling eerste ronde) is voor inschrijving bij de Kunstacademie één jaar geldig. Voor alle andere (kunst) studies levert de cursus een dijk van een portfolio op.

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via: beeldend@ecicultuur.nl 

Meer informatie over de vakken
Je krijgt les van verschillende docenten op het gebied van tekenen, schilderen, land art, 3d object, design, visuele communicatie, woord en beeld en portfolio samenstellen. We focussen tijdens deze lessen op jouw keuzerichting.

Logboek
Je leert te werken in een logboek om al je ideeën te verzamelen.

Tekenen (Michel Govers)
In de teken/schilderlessen leer je over diverse technieken binnen de schilderkunst. Belangrijk is het vrij leren omgaan met tekenen en het onderzoekend bezig zijn. Sommige thuisopdrachten voer je uit in je logboek.

Portfolio, woord en beeld (Lobke Houkes)
Hoe stel je een goede portfolio samen? Hoe selecteer je je werk? Welke lay-out gebruik je? In de kunst wordt tekst vaak omgezet in beeld en andersom. Belangrijk, want zo kun je het omzetten toepassen naar een discipline naar keuze.

Portfolio fotografie
Hoe fotografeer je jouw eigen werk op een goede manier, gericht op compositie, belichting etc.? Goede foto’s zijn van essentieel belang om goed voor de dag te komen.

Autonoom, out-of-the-box, 3D-object (Morena Bamberger)
Maak een 3D-object. Een installatie vanuit een autonome manier van denken. Hoe ga je materialen ideeën en technieken? Hoe ga je met je creatieve denkproces om? Ook dit komt aan bod tijdens de cursus.

Land-art (Arjen Bakermans)
Hoe kun je het landschap om je heen kunstzinnig vormen met aangeboden materialen of met materialen die je in de natuur vindt? Je ontdekt het tijdens Land-art.

Architectuur
Maak kennis met de basisprincipes van architectuur.

of

Design
Tijdens het onderzoek is het proces net zo belangrijk als de resultaten. Door stap voor stap door het proces te gaan en te experimenteren met intuïtie en materialiteit ontstaat er een object met een eigen handschrift. Tijdens de les gaan we aan de slag met een spel van materiaal, kleur, herhaling en constructie.

Viscom (visuele communicatie)
Maak kennis met de wereld van de visuele communicatie. Denk aan stopmotion, foto’s ,een film of een andere digitale werkvorm.

Ruth Houkes is verantwoordelijk voor de coördinatie.

  over de docent: Arjen Bakermans

  Arjen werkt als beeldhouwer/ keramist in opdracht en in vrije productie. Ook geeft hij creatieve workshops en keramiekcursussen voor groepen in zijn atelier in Swalmen, bij ECI cultuurfabriek in Roermond en bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray.

  over de docent: Michel Govers

  Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het tekenen. Alles wat hij zag werd vastgelegd op papier. Al geruime tijd illustreert hij voor verschillende opdrachtgevers, van cartoons tot karikatuur tot portret. Hij heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten in Tilburg en heeft daar zijn 1e graad bevoegdheid gehaald.

  over de docent: Gwain van der Meulen

  Gwain heeft 3 jaar Audio-Visuele vormgeving gestudeerd op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en daarna in Maastricht de Docent Beeldende kunst richting afgerond.Hij gaf tijdens zijn studie filmlessen aan 1e en 2e jaars studenten van de kunstacademie.

  over de docent: Lobke Houkes

  In 2019 studeerde Lobke af aan de opleiding decor- en kostuumontwerp aan de toneelacademie Maastricht. Aansluitend besloot ze nog een tweejarige studie tot docent beeldende kunst te volgen. In de zomer van 2021 start ze haar Master Kunsteducatie aan de FHK in Tilburg.
  Lobke heeft ervaring op verschillende niveaus. Zo geeft ze naailes en workshops op het basisonderwijs, stond ze voor de klas op het middelbaar onderwijs en gaf ze tijdelijk les op de opleiding vaktherapie aan het hbo.
  Buiten haar werk als docent is ze werkzaam als decor- en kostuumontwerper en maakt ze haar eigen voorstellingen. Ze is een allround docent die zich thuis voelt in verschillende beeldende afdelingen.
  In haar werk combineert ze haar liefde voor theater en beeldende kunst om te komen tot een samensmelting van verschillende disciplines.


  alle cursussen

  Proefles  *verplichte velden