6/11 tot 28/11

Furious Balancing

René Korten


schilderijen en werken op papier


Opening : zaterdag 6 november  16:00 uur
Openingswoord: Margo de Kock directeur ECI cultuurfabriek  
Toelichting werk: Rick Vercauteren directeur van Bommel van Dam 2004-2016

Speciaal voor deze expo is er een boek uitgebracht met de titel:  René Korten – Furious Balancing


Het centrale begrip in de schilderijen van René Korten is de menselijke natuur. De afwisseling van controle en toeval in de hantering van verf, van beheersing en overgave, van verzet en acceptatie, die leiden tot gelaagde en spannende schilderijen. Door tegengestelde krachten in te zetten destilleert hij betekenis en schoonheid uit frictie. Vroeg of laat ontstaat tijdens het werkproces een combinatie van elementen die vruchtbaar blijkt en standhoudt. Een nieuwe vorm van ‘gepastheid’, Darwinisme in verf.  

‘Ik streef ernaar om werk te maken dat uitgesproken en contrastrijk is, maar dat in essentie gaat over verbinden. Ik wil schilderijen maken waarin verschillen niet worden uitgevlakt maar waarin betekenisvolle en productieve ontmoetingen van het ogenschijnlijk strijdige centraal staan. Het groeien en bouwen, het vloeien en botsen syncretisch samengebracht.’ 

René Korten, geboren in 1957 in Horn, volgde zijn middelbare schoolopleiding in Roermond en woont en werkt in Tilburg. Hij studeerde aan de NLO Tehatex, Tilburg en de Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg, waaraan hij nu verbonden is als docent tekenen en schilderen. Hij exposeerde in veel galeries en in musea als Museum De Pont, Tilburg (NL), Museum van Bommel van Dam, Venlo (NL), IKOB Museum für Zeitgenössische Kunst, Eupen (BE), National Gallery Annex, Cape Town (ZA) en Museum Belvédère, Heerenveen (NL). Zijn werken zijn opgenomen in veel particuliere-, bedrijfs- en museumcollecties. Hij wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Amsterdam. 

http://www.renekorten.nl/


De expositie is te bezichtigen van 6-11-2021 t/m 28-11-2021
Dagelijks geopend: 9:00-20:00
zaterdag & zondag: 10:30-17:00

Gratis entree!


alle expo