5/6 tot 28/6

Pieter Sonnemans


zaterdag 12 juni 16:00 opening door Alexandra Sonnemans

Iedereen is welkom op de opening. Wel graag van te voren aanmelden via: info@ecicultuur.nl


Pieter Sonnemans werd geboren te Horn in 1945. Hij studeerde Beeldende Kunst aan de Stads Academie te Maastricht. In 1969-1970 volgde hij de specialisatie Schilderen aan de Kunstacademie (Fakultet Likovnih Umetnosti) in Belgrado, Joegoslavië. In 1976 werd hij de techniek van zeefdruk deskundig aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij was enkele jaren lid van het Grafisch Collectief en gaf les in tekenen en schilderen aan het Centrum voor de Kunsten in Geleen, Sittard en Valkenburg.

Het werk van Pieter Sonnemans heeft zich ontwikkeld buiten iedere internationale stroming om. Zijn werk heeft een duidelijk eigen handschrift, het is persoonlijk en integer. Hij roept met zijn schilderijen een vreemde, soms bedreigende wereld op. In zijn vaak met rauwe penseelstreken geschilderde doeken geeft hij uitdrukking aan onrust en ontzetting, aan gevoelens en gedachten die na beschouwing hun betekenis prijsgeven.

In zijn vroege werken laat hij de ‘mens’ zien, die zich altijd van ons heeft afgekeerd. Gekluisterd, geboeid, verkrampt, ‘Ecce Homo’. Het werk van Pieter Sonnemans is ook esthetisch, qua kleur, qua composite. Aanvankelijk doet het werk zelfs gemakkelijk, comfortabel aan. Daardoor kunnen wij ons gemakkelijk laten verleiden. De werkelijkheid wordt geromantiseerd. De verleiding is groot om met die bedreigende esthetiek van het leven genoegen te nemen. We weten het allemaal, de werkelijkheid is anders.

Daar waar Pieter Sonnemans boodschap aanvankelijk niet mis was te verstaan, daar is de boodschap nu veel latenter aanwezig.
Zijn werk is zowel in binnen- als buitenland geëxposeerd (Parijs, Berlijn, Hasselt, London, Belgrado).

De expositie is te bezichtigen van zaterdag 12 tot en met zondag 27 juni, dagelijks tussen 9:00 en 20:00 uur en op zaterdag en zondag van 10:30 tot 17:00 uur.


alle expo