tijden & tickets

zo 22/11  15:30  Tickets
Film & EXPO

About Endlessness Extra


Drama
76 min
Duitsland, Noorwegen, Zweden
Roy Andersson
Bengt Bergius, Jan-Eje Ferling, Martin Serner

Op zondag 22 november staat de film ‘About Endlessness’ op het programma in het kader van kunstproject spiegelbeelden.
Je kunt gratis naar deze film
Dit kan alleen via aanmelden op onderstaande link:
Aanmelden film

Met About Endlessness vult Roy Andersson zijn oeuvre aan met een reflectie over het menselijk leven in al zijn schoonheid en wreedheid, zijn pracht en banaliteit. De Zweedse meester laat de kijker rondzwerven in zijn film, als in een droom, begeleid door een Sjeherazade-achtige vertelster. Aan alledaagse momenten wordt evenveel waarde gegeven als aan historische gebeurtenissen: een stel zweeft over een door oorlog verwoest Keulen; op weg naar een verjaardagsfeestje stopt een vader in de stromende regen om zijn dochtertjes veter te strikken; tienermeisjes dansen in de zon buiten een café; een verslagen leger marcheert naar een krijgsgevangenenkamp. Als in een caleidoscoop presenteert About Endlessness zowel ode als klaagzang op wat oneindig menselijk is, een verhaal over de kwetsbaarheid van het bestaan.

Yvonne Schroeten 
Yvonne Schroeten is beeldend kunstenaar. En ze schreef een roman. Als beeldend kunstenaar is zij opgeleid aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar roman schreef ze enige tijd geleden tijdens een werkperiode in een gastatelier in Toscane. Beeldend werk en roman hebben een zelfde onderwerp en zijn sterk verweven. Samen vormen zij een tocht naar het mysterie van het bestaan.
De roman Geheel de hemel weerspiegelend
In de roman is de hoofdpersoon een beeldend kunstenaar die in retraite gaat. Zij onderzoekt de zin, de onzin en het nut van kunst. “Spreekt mijn beeldtaal zich nog uit over dat wat werkelijk belangrijk is?” In dit proces overschrijdt ze de grens tussen fictie en werkelijkheid en belandt in vervreemdende werelden, waaruit ze ook weer herrijst.
Schilderijen
In haar schilderijen toont Yvonne Schroeten die vervreemdende werelden. Zij bereidt haar werk intensief voor. Haar onderzoeksmateriaal bestaat uit foto’s, knipsels van foto’s, schetsen, teksten, schilderingen en aantekeningen. Vaak zijn ze samengevoegd tot losse collages, schuivende onderdelen. De herkenbare elementen figureren in de overwegend abstracte schilderijen. En zo vormen ze samen een soort landschap, soms dreigend en verontrustend, dan weer licht en transparant. De titels die Yvonne Schroeten aan de schilderijen geeft zijn een korte regel als in een gedicht. Vaak houden ze een belofte in, of een verwachting.
 
Reacties
Roman en schilderijen zijn aanleiding geweest om musici, dansers, filmers, filosofen, en amateurkunstenaars te vragen te reageren op het werk, en voor educatieve projecten. De reacties worden getoond in een programma van presentaties en activiteiten in Weert en Roermond.

alle films