Anatomy of a Fall


Film
152 min
Frankrijk
Justine Triet
Sandra Hüller, Swann Arlaud, Antoine Reinartz, Milo Machado-Graner, Samuel Theis

De Gouden Palm-winnaar van Cannes 2023 is een veelgelaagd rechtbankdrama en thriller ineen, met het instituut huwelijk op de snijtafel – glansrol voor Sandra Hüller, die als romanschrijver verdacht wordt van moord op haar echtgenoot, eveneens schrijver.

De Duitse acteur Sandra Hüller speelt Sandra, een succesvolle schrijver, getrouwd met de voormalige academicus Samuel, een iets minder geslaagde schrijver. De twee hebben een zoontje, Daniël, en leven sinds een jaar in een fraai chalet in de Franse Alpen. Tot zover lijkt alles in orde, tot de dag waarop Samuel uit de nok van het chalet tuimelt.

Is Samuels val een ongeluk? Is hij geduwd? Wie zijn de verdachten? Waarom had Samuel al een wond aan zijn hoofd voordat hij viel? Het zijn de vragen die ogenblikkelijk opwellen en die in de rechtszaal beantwoord zullen moeten worden. Intussen wordt Sandra als hoofverdachte gearresteerd.

ANATOMY OF A FALL (Anatomie d’une chute) kreeg de Gouden Palm uitgereikt vanwege de fenomenale acteerprestatie van Sandra Hüller (TONI ERDMANN) en de manier waarop Justine Triet (SYBIL, VICTORIA) het genre van de rechtbankthriller weet om te buigen naar een psychologisch drama. Wat gebeurt er in een huwelijk? Kunnen geliefden elkaar werkelijk kennen? Welke spanningen blijven verborgen? Wat is feit, wat is fictie in een huwelijk tussen schrijvers?

VPRO.NL/CINEMA ★★★★★
“Hüller in topvorm”
“Heerlijk cerebrale mix van rechtbankfilm en familiedrama, vol puntige dialogen, schurende personages en onmogelijke dilemma’s.”

DE VOLKSKRANT ★★★★
“De hele cast (inclusief de blindengeleidehond) is voortreffelijk, maar hoofdrolspeler Sandra Hüller heerst over elke afzonderlijke scène van deze film, die in Cannes werd bekroond met de Gouden Palm.
“Deels thriller, deels rechtbankdrama, maar gaat vooral over waarheid”
“Een verbluffende Sandra Hüller”
“Een steengoede film”

FILMTOTAAL.NL ★★★★★
“Fijnzinnige en pijnlijke rechtbankthriller”
“Anatomy of a Fall is zo’n zeldzame film waarin alles klopt, die je aan het denken zet en je na afloop niet snel meer loslaat.”

NRC ★★★★
Gelaagd en zeer geslaagd”
“Uiterst geraffineerd geconstrueerd”
“Formidabele Sandra Hüller”


    alle films