tijden & tickets

do 8/12  20:00  Tickets
vr 9/12  14:00  Tickets
ma 12/12  19:00  Tickets
do 15/12  14:00  Tickets
vr 16/12  20:00  Tickets
toon alle tijden

Beautiful Beings


123 min
IJsland
Guðmundur Arnar Guðmundsson
Áskell Einar Pálmason, Birgir Dagur Bjarkason, Viktor Benóný Benediktsson

Addi woont met zijn excentrieke moeder in het IJslandse Reykjavik. Na een incident met zijn klasgenoot Balli die gepest wordt, besluit hij zich over hem te ontfermen. Samen met twee van zijn kameraden verkent het kwartet hun ontluikende leven naar volwassenheid. Ze schromen niet voor agressie en geweld, maar ze leren ook over onderlinge loyaliteit en genegenheid. Als hun gedrag verder escaleert zoekt Addi naar manieren om hem en zijn vrienden terug te brengen naar een veiliger pad.

Volkskrant:
Beautiful Beings, eerder deze maand geselecteerd als de IJslandse Oscarinzending, is een verdere verkenning van het pad dat Gudmundsson insloeg met zijn schitterende, internationaal bekroonde debuut Heartstone (2016), waarin twee tienerjongens zich geen raad weten met de liefde die ze voor elkaar blijken te voelen. Ook zij zaten opgesloten in het eigen hoofd, met weinig oog voor de wereld om hen heen.

Ditmaal is het isolement waarin Gudmundssons tieners tegen wil en dank verkeren nog wat stappen benauwender en grimmiger. Balli, Konni, Addi en Siggi zijn kinderen zonder kader. Hun ouders zijn met zichzelf bezig, verslaafd, in de gevangenis of dood. Bij Balli thuis – het nieuwe jeugdhonk van het viertal – zijn alle deuren ingeslagen. Balli zelf mist een oog vanwege een luchtbuksincident uit zijn jeugd. Als ze er samen op uit trekken, belanden ze niet in zo’n IJslandse vallei maar op het dak van een fabriekspand, alleen bereikbaar via een lange roestige trap. Geweld zet de toon: Konni bestormt een willekeurig feestje om de boel kort en klein te slaan, onderling onderwerpen ze zich aan een wurgspelletje. Dit is IJsland zoals het zelden wordt vertoond.’


    alle films