tijden & tickets

do 8/6  20:40  Tickets
vr 9/6  14:15  Tickets
zo 11/6  15:45  Tickets
do 15/6  14:00  Tickets
ma 19/6  19:15  Tickets
toon alle tijden

Cesária Évora


Documentaire
95 min
Portugal
Ana Sofia Fonseca
Cesária Évora

WIN!  Jij kunt een T-shirt in een maat naar keuze winnen! Je maakt kans door uiterlijk dinsdag 6 juni online vooraf kaartjes te kopen voor een van de vertoningen van deze film. Op 7 juni verloten we de 2 T-shirts onder de kaartkopers. 


Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Uit het liefdevolle portret van Ana Sofia Fonseca komt een beeld naar voren van een zangeres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, ‘die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land’, zoals iemand in de film zegt.

Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd. Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde.

Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. ‘Ik geloof niet in dromen’, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: ‘Vraag me iets anders!’

‘Fans van Cesária Évora zullen vanaf de eerste minuut worden meegevoerd door dit intieme, bijzonder liefdevolle en goudeerlijke portret.’ de Volkskrant, ★★★★ (lezen)‘Maar het mooiste aan de docu is natuurlijk de stem van Évora zelf, die ruim baan krijgt en via de soundtrack zijn eigen verhaal vertelt.’ NRC, ★★★★ (lezen)‘De late doorbraak van een geniale zanger uit Kaapverdië veranderde niets aan haar wezen, laat deze prachtige documentaire zien.’De Filmkrant (lezen)‘In een prachtige documentaire schetst filmmaker Ana Sofia Fonseca het bewogen leven van de ‘diva op blote voeten’, Cesária Évora.’Het Parool ‘Het gebeurt niet vaak dat zo’n eerlijk, en tegelijkertijd respectvol beeld wordt neergezet van een (inter)nationaal icoon.’Filmtotaal, ★★★★ 

 

 


    alle films