Dag van de Korte Film


Divers
80 min

Programma

Op 21 december 2018 organiseren EYE, Go Short (International Short Film Festival Nijmegen),IFFR (International Film Festival Rotterdam) en NFF (Nederlands Film Festival) voor de zesde keer de Dag van de Korte Film op de kortste dag van het jaar.
In dit programma zie je de beste Nederlandse shorts van het afgelopen jaar, geselecteerd door Go Short. Met onder andere de winnaar van de publieksprijs Homo Ludens van Sanne Rovers en de ontwapenende documentaire Hallo Salaam. Zie jonge Nederlandse makers van de toekomst aan het werk in dit veelzijdig blok.

Skógafoss
Niels Bourgonje / Nederland / Fictie / 2017 / 11’
Tijdens zijn vakantie met zijn vriendin krijgt Gijs een telefoontje van zijn moeder, die haar gekwelde
mentale toestand en hun complexe relatie onthult.

Word!
Amos Mulder / Nederland / Art / 2017 / 7’
Kort visueel essay onderzoekt op avontuurlijke wijze de relatie tussen woord en betekenis in een post-fact universum. Figuren bewegen zich door de ruimte, ondersteund door taal die de beweging van betekenis voorziet. Wat is de waarde van taal als die iets anders vertelt dan het beeld?

De Spelende Mens
Sanne Rovers / Nederland / Documentaire / 2017 / 27’
Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt de spelende mens?

Kort maar Krachtig
Junaid Chundrigar / Nederland / Animatie / 2017 / 2’
Een oude wijze man geeft een jonge held de taak om binnen een absurd kort tijdsbestek een prinses te redden van een slechterik. Tijdens de reis krijgen zij te maken met veel clichés uit het fantasy/avonturenfilmgenre. In het desondanks onvoorspelbare animatiefilmpje volgen de grappen elkaar in hoog tempo op. Ook het traditionele sprookjesachtige einde krijgt een (wrede) wending.

Tex
Jonas Smulders / Nederland / Fictie / 2017 / 18’
Wanneer Tex haar gezworen vijand ziet met de jongen van wie ze houdt, neemt ze wraak.

Hallo Salaam
Kim Brand / Nederland, Griekenland / Documentaire / 2017/ 15’

Sil (10) en Merlijn (11) staan op de vooravond van een grote reis; ze gaan vier dagen naar een vluchtelingenkamp op Lesbos. Via hun moeders – die beiden vrijwilligen in vluchtelingenkampen – kennen ze de verhalen over de kinderen die daar leven. Nu willen ze het zelf zien en ervaren. Hoe is het om in een kamp te wonen? Eerste ontmoetingen als het uitdelen van eten en voorzichtig groeten, groeien al snel uit tot spel en goede gesprekken in meerdere talen.
Het begin van een vriendschap?
Totaal 80’

 


    alle films