Filmcollege Oh-La-La: Le Cinéma Français


Film
120 min

Frankrijk kent een bloeiende en boeiende filmgeschiedenis die nader tegen het licht gehouden wordt door Jan Salden  tijdens 6 bijeenkomsten in het filmcollege:  Oh-La-La: Le Cinéma Français

Een college waar grote namen zoals Brigitte Bardot, François Truffaut, Jean Gabin, Alain Delon, Romy Schneider en Jean Luc Goddard de revue zullen passeren en waar films zoals AMOUR, JULES ET JIM, LES FABULEUX DESTIN D’AMELIE POULAIN, maar ook de hijgerige ANGELIQUE-reeks en de Louis de Funès komedie LES AVONTURES DE RABBI JACOB voor het voetlicht zullen komen.

Aanvang 19:30
Einde: 21:30
Halverwege is een korte pauze

Tickets:
Los college: € 15
Passe-partout (6 colleges ) €78 (alleen online te koop)
Koop hier je passe-partout ticket

CKV – Student – Unlimited Filmpas €13
CKV – Student – Unlimited Filmpas (6 colleges) €66 (alleen te koop aan de receptie)

Gedurende de looptijd van de colleges vertonen we ook enkele films die inhoudelijk aansluiten bij de colleges.
Heb je een passe-partout, dan heb je recht op een gratis ticket voor een van de films uit het speciale Franse filmprogramma. Check onze website voor de titels en actuele informatie.

De colleges zijn apart van elkaar bij te wonen.

Programma:

25 september: Het begin.
In deze bijeenkomst wordt naar de vroege periode gekeken van de Franse film. Daarbij valt zeker ten tijde van de zwijgende cinema een hoge mate van experimenteerlust te ontdekken. Luis Buñuel was bijvoorbeeld een Spanjaard maar de films UN CHIEN ANDELOU en L’ÁGE D’OR die als de basis voor de filmstroming het Surrealisme golden,  werden wel in Frankrijk gedraaid. Ook Abel Gance’s meesterwerk NAPOLEON was een voorbeeld waar een regisseur de grenzen aan het oprekken was. Ook regisseurs zoals René Clair, Jean Renoir en Michael Carne zouden hun stempel zetten op deze periode.

2 oktober: Nouvelle Vague
Misschien wel de belangrijkste filmstroming voor Frankrijk ontstond aan het eind van de jaren ’50, beginjaren 60. Een aantal filmcritici was ontevreden over de films die Frankrijk produceerde en besloten de handschoen op te nemen en hun eigen variant te presenteren. Het resultaat was de stroming Nouvelle Vague waar de makers ervanuit ging dat de film niet in de eerste plaats een verhaal was maar vooral kunst. En daarom mocht de vorm op momenten de narativiteit domineren. Regisseurs als François Truffaut, Agnes Varda en Jean Luc Goddard waren de belangrijke voortrekkers in deze stroming

9 oktober: Humor.
Niet alleen de ernst maar ook de humor vond een plek binnen de Franse film. De Franse film heeft een groot aantal komieken gekend die het publiek voor zich in wisten te nemen, denk maar eens aan Fernandel, Bourvil en de driftige Louis de Funès. Een van de grootste commerciële successen uit de Franse film was de komedie BIENVENUE CHEZ LES CH’TIS. Natuurlijk kan Jacques Tati met films zoals JOUR DE FÊTE en PLAY TIME in deze lezing niet ontbreken.

23 oktober: Crime
De Franse film zou het genre van de Crime film verrijken met het sub-genre van de policier. Eenzame politiemannen, vaak gehuld in een regenjas en soms met een pijp, die trachten de misdaad te bestrijden. Maar ook gangsters die een net zo’n treurig en eenzaam leven leidde. Films waar acteurs als Jean Gabin, Alain Delon en Lino Ventura zich als een vis in het water voelden. Films waarin commissaris Maigret een belangrijke rol spelen komen te staan tegenover films zoals LE SAMURAI en UN CLAN DE SICILIANS.

30 oktober: Vrouwen
Vrouwen hebben binnen de Franse film altijd een belangrijke rol gespeeld. Niet voor niets dat zoveel actrices zoals Jeanne Moreau, Brigitte Bardot, Michelle Mercier, Isabelle Adjani, Isabella Huppert en Juliette Binoche wereldfaam wisten te bereiken. En laten we vrouwelijke regisseurs zoals Agnes Varda, Claire Denis en Catherine Breillart niet vergete

6 november: De Franse film nu?
In deze laatste bijeenkomst bekijken we de Franse film vanaf 2000. Welke films springen eruit. Welke regisseurs zetten de toon? Welke films waren succesvol of riepen de meeste verontwaardiging op? Mensen als Gasper Noe, François Ozon en Michel Haneke komen in deze bijeenkomst ter sprake.

15 minuten na aanvang van de film geen toegang meer tot de filmzaal.

 

 

 

 


alle films