Afgelast

Filmconcert Russische Avant-Garde


Film
180 min

De Russische Avant-garde: een romance met de revolutie.
Na het succes van de filmspecial over Chagall zijn Sandra Geller, Oleg Fateev, banjanspeler en Simone Sou, percussie,  terug met een speciaal en muzikaal programma over de kunst van de Russische Avant-Garde.

Programma:
14:00  verhaalconcert door Sandra Geller, Oleg Fateev, banjanspeler en zang en Simone Sou, percussioniste
15:10  Pauze
15:30  Film: ‘De kleur van granaatappels”
17:00  Einde

De Russische kunstenaars beleefden een creatieve explosie na de Oktoberrevolutie en creëerden tussen 1907 en 1934 een volledig nieuwe beeldtaal met een nieuw revolutionair artistiek universum.
De experimenten van de schilders Malevitsj, Kandinsky, Goncharova en Larionov hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Europese modernisme. De schrijver Babel en de dichter Majakovsky veroorzaakten een literaire aardbeving. Filmkunstenaar Eisenstein verrijkte de kunst van cinematografie met zijn beeldende expressie, symbolische taal, integratie van muziek en baanbrekende montagevernieuwingen.

In 1935 toen Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep had gekregen, beschuldigde hij het Avant-gardisme ervan niet de kunst voor de boeren en arbeiders te zijn. Deze kunst heeft hij toen verboden en vervangen door het socialistische realisme.

SERGEI PARADZJANOV EN ZIJN FILM
“DE KLEUR VAN GRANAATAPPELS”

Filmregisseur Sergei Paradjanov (1924 – 1990) was onderdeel van de Armeense diaspora, zijn ouders vluchtten voor de genocide in Turkije naar Georgië, toen onderdeel van de Sovjet-Unie. Hij maakte verbluffend eigenzinnige films, vol poëzie en mystiek met avant-gardistische beelden. Zijn films kregen bewondering van Fellini, Antonioni, Bertolucci, Mastroianni, Tarkovsky.
“De kleur van Granaatappels” (1964, duur 90 min.) is de bekendste film van Paradzjanov . Het verhaal gaat over de middeleeuwse Armeense dichter SayatNova, zijn werk aan het hof, zijn verboden liefde voor de koningin en zijn gang naar het kloosterleven.
”De film is meer dan een historische biografie, het is een verbijsterende smeltkroes van de rijke Armeense en Georgische culturele tradities, vol religieuze symboliek, en van de modernistische uitdrukkingsmogelijkheden  Eyevan de volkskunst van de 20ste eeuw; de cinema”. Bron: Eye

Tickets:
Regulier € 17,50 ( inclusief koffie/thee/fris in de pauze)
Unlimited pas, CKV € 15,00 (inclusief koffie/thee/fris in de pauze)

 


    alle films

    Cookie

    Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze site gebruik van cookies.

    Akkoord