tijden & tickets

ma 9/11  19:00  Tickets
ma 16/11  19:00  Tickets
ma 23/11  19:00  Tickets
ma 30/11  19:00  Tickets

Filmcursus: De Duitse Film


Drama
120 min

Leer in 4 bijeenkomsten meer over de Duitse Film!
Wil je graag bij alle cursusavonden aanwezig zijn?
Koop dan hier je passe-partout à €44!

Hallo Nachbar : De Duitse Film.
Wat men van ver haalt, zal wel lekker zijn. Dat is de reden dat wij als Nederlanders een blinde vlek hebben als het gaat om dingen die zich in onze nabijheid bevinden. Ook op het gebied van film. Dat is niet alleen spijtig, maar ook nog eens onterecht. Met name Duitsland heeft een fascinerende cinema die veelzijdig, origineel, verrassend en soms verontrustend blijkt. En dat al meer dan een eeuw lang. Reden temeer om er eens aandacht aan te besteden. In 4 bijeenkomsten, voert Jan Salden ons langs stromingen zoals het Duits Expressionisme en Der Neue Deutsche Film, laat hij ons kennis maken met fascinerende regisseurs zoals Fritz Lang, G.W. Pabst, Rainer Werner Fassbinder, Doris Dorrie en Florian Henckel von Donnersmarck en stelt hij ons voor aan sterren zoals Heinz Ruhmann, Martine Gedeck, Otto Waalkens en Sebastiaan Koch.

Hieronder vind je de inhoud per bijeenkomst. Wil je graag bij alle 4 de cursusavonden aanwezig zijn? Koop dan hier je passe-partout à €44.

Maandag 9 november
Het Duits Expressionisme
In de eerste bijeenkomst maken we kennis met de eerste belangrijke filmstroming die Duitsland aan de wereld presenteerde. Het Expressionisme reageerde vooral op politiek-maatschappelijke ontwikkelingen zoals een politieke onrust en een haast wurgende economische crisis. In de kern een pessimistische stroming, maar tegelijkertijd verantwoordelijk voor een beeldtaal die de wereldcinema behoorlijk zou gaan bepalen. Mensen als Fritz Lang, G.W. Pabst en F. W. Murnau zullen ter sprake komen zoals ook films zoals METROPOLIS, NOSFERATU en DIE BUCHSE DER PANDORA.

Maandag 16 november
Der Neue Deutsche Film
Daar waar bij de commerciële golf uit de jaren 60 bevestiging centraal stond, was dat bij de makers die tot Der Neue Deutsche Film behoorden juist andersom. Hier streefde men vooral naar verandering. Zich afzettend tegen de burgerlijkheid en de zelfgenoegzaamheid waren deze makers kritisch, recalcitrant, provocatief en op sommige momenten zelfs radicaal. Der Neue Deutsche Film leverde grote namen zoals Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog en Margareta von Trotta op en films zoals ANGST ESSEN SEELEN AUF, DIE BLECHTROMMEL en FITZCARALDO.

Maandag 23 november
Duitse humor
Duitse humor, bestaat dat? De Duitsers vinden zelf van wel. De rest van de wereld discussieert daar nog over. Hoe dan ook, de komedie heeft hier altijd wel een belangrijk deel van het filmaanbod uitgemaakt. De films die in Duitsland het meest bezocht waren zijn zonder uitzondering komedies. Duitse humor die soms verrassend banaal en lomp kan zijn, maar soms ook de troost kan vormen voor intense pijnmomenten. Deze bijeenkomst zal een reis zijn van DIE DREI VON DER TANKSTELLE naar TONI ERDMANN.

Maandag 30 november
Die Vergangenheitsbewältigung
Geen enkel land is middels film zo bezig om het verleden een plek te geven dan Duitsland. De Duitse geschiedenis heeft wel de nodige pijnplekjes opgeleverd zoals een Tweede Wereldoorlog, het DDR-verleden en de radicalisatie van de jaren 70, waar de aanslagen van de Baader-Meinhof groep en de RAF het nieuws domineerden. De Duitse film gaat dit pijnlijke verleden niet uit de weg, juist het tegendeel is waar. Het resultaat is een moedige cinema die films opleverde zoals DIE BRUCKE, SOPHIE SCHOLL, DAS LEBEN DER ANDEREN en WERK OHNE AUTOR.

In deze bijeenkomsten hoopt Jan Salden aan te tonen dat de Duitse film meer dan de moeite waard is. Dat het concept ‘wat men ver haalt, is lekker’ niet hoeft betekenen dat wat in de nabijheid is geen waarde heeft. Het hoeft niet altijd paella te zijn, soms is een curry-wurst ook heel smakelijk. Deze cursus heeft de wens om de koud-water vrees voor de Duitse cinema te minderen. Dat we Duitse cinema als een vertrouwde buur gaan zien die je kunt begroeten met een hartelijk: ‘Hallo Nachbar, Kommen Sie doch rein.’

Tickets
Je kunt elke cursusavond los bezoeken of een passe-partout voor de vier avonden kopen:

Passe-partout voor 4 avonden:
€44 regulier: koop deze hier!
€36 Onbeperkt Genieten abonnement & CKV: deze tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa

Losse tickets per avond:
€13,50 regulier
€11,50 Onbeperkt Genieten abonnement & CKV: deze tickets zijn verkrijgbaar aan de kassa

 

 

 


alle films