tijden & tickets

za 2/7  19:45  Tickets
ma 4/7  19:15  Tickets
vr 8/7  20:00  Tickets
wo 13/7  19:45  Tickets

Leave No Traces


160 min
Polen
Jan Pawel Matuszynski
Robert Wieckiewicz, Tomasz Ziętek, Sandra Korzeniak, Jacek Braciak

Polen, 1983. Op weg naar het centrum van Warschau wordt de jonge student Grzegorz Przemyk gearresteerd door de politie en meegenomen naar het bureau, waar hij zo zwaar mishandeld wordt dat hij twee dagen later overlijdt. Zijn vriend Jurek is de enige getuige van de gebeurtenis. Samen met Grzegorz’ moeder Barbara besluit hij te vechten voor rechtvaardigheid en tegen de politie te getuigen. Aanvankelijk zijn de autoriteiten niet onder de indruk, maar wanneer meer dan twintigduizend burgers achter de kist van Grzegorz door de straten marcheren, veranderen ze hun tactiek. Ze zetten alle middelen in om Jurek en Barbara in diskrediet te brengen en te voorkomen dat er een rechtszaak komt.

Leave no traces is een spannend politiek drama over een jongen die als getuige van politiegeweld plotseling staatsvijand nummer 1 wordt. De speelfilm van Jan P. Matuszyński is gebaseerd op een waargebeurd verhaal ten tijde van de Staat van Beleg in Polen, dat werd ingesteld door de communistische autoriteiten om de oppositie te onderdrukken.

Matuszynski deed voor deze film vier jaar onderzoek naar de reden waarom de politie Grzegorz Przemyk doodsloeg – tevergeefs. ‘Het is allemaal Kafkaësk,’ aldus de filmmaker.


    alle films