Onder het Maaiveld


Documentaire
83 min
Nederland
Mark Verkerk
Marc van Will, Arigje Breevaart, John de Mol


Speciale voorstelling op 22 mei 19:30

Andy Liebrand van Staatsbosbeheer en Natuurwijs zal de film inleiden en nabespreken


De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. De film Onder Het Maaiveld maakt het ongeziene gezien. De film inspireert en verwondert en geeft inzicht in de bodem. Naast de wereld boven de grond bevolkt door planten, insecten en vogels, maar vooral door mensen, bevindt zich een tweede wereld: een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn.

We staan op het punt om een grootste draai te maken in de geschiedenis van onze omgang met de natuur en onze bodem. We moeten wel. Boeren moeten om, consumenten moeten verstandiger leven, de industrie moet anders. Maar hoe pakken we dat aan? Hoe leren we verstandiger omgaan met onze bodem?

De film Onder het maaiveld laat zien wat er in het groot moet gebeuren door te focussen op de wereld om ons heen en de fascinerende wereld direct onder onze voeten. Eigenlijk heel bijzonder dat we elke dag over de natuur heen kijken die de basis vormt van ons bestaan op aarde.

Programma: 22 mei
19:30 Inleiding door Andy Liebrand
19:45 Film Onder het Maaiveld
20:30 Pauze  in het Cultuurcafé
20:50 Vervolg Film
21:30 Nagesprek

Tickets €9,50
Filmpas is niet geldig op 22 mei


    alle films