Het Vrijheidsbos


Zaterdag 29 februari 2020 t/m 8 maart 2020

In 2020 staan we internationaal stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In het kader van dit vrijheidsjubileum presenteren we de expositie ‘Het Vrijheidsbos’.

De expo is opgebouwd uit Vrijheidsbomen, gecreëerd door leerlingen van 18 Roermondse en 2 Duitse basisscholen. Hierbij grijpen we terug op een lange historie van Vrijheidsbomen die vanaf de Bataafse Republiek (1795) her en der in Nederland werden geplant om de vrijheid van burgers te vieren.

De scholieren volgen in de aanloop naar het bevrijdingsweekend, van 28 februari t/m zondag 1 maart, een speciaal lesprogramma in het kader van 75 jaar vrijheid. Het begrip ‘vrijheid’ wordt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar vertaald naar drie kernwaarden:
● Iedereen is anders
● Iedereen mag zichzelf zijn
● Iedereen verdient respect

Onder leiding van een beeldende vakdocent en de eigen leerkrachten maakt elke school een monumentale Vrijheidsboom. Hierbij geven ze op eigen kunstzinnige wijze vorm aan het thema. Samen vormen de bomen een Vrijheidsbos. Verwacht een unieke mix aan beeldende technieken – van filmpjes en stopmotion tot collage en schilderkunst – en verhalen over oorlog en vrede. Een lofzang aan (creatieve) vrijheid en diversiteit.

Opening expositie
De expositie ‘Het Vrijheidsbos’ wordt op zaterdag 29 februari om 14:00 uur geopend  door burgemeester Rianne Donders-de Leest in de centrale hal van de ECI. Hier is de expo tijdens Freedom Fest (28 feb – 1 mrt) te bewonderen. Van 2 t/m 8 maart is de expo te zien in de expositieruimte van ECI.

vrijheidsbos

Deze expo is onderdeel van Freedom Fest. Freedom Fest wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Roermondse Stichting 1880, DOEN! en Smurfit Kappa. Het evenement is een samenwerking van de ECI cultuurfabriek, de gemeente Roermond, Wel.kom, Stichting Swalm en Roer voor Onderwijs en Opvoeding en de Stichting Onderwijs Midden Limburg.