Het Vrijheidsbos


Zaterdag 29 februari 2020 t/m 8 maart 2020

In 2020 staan we internationaal stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In het kader van dit vrijheidsjubileum presenteren we de expositie ‘Het Vrijheidsbos’.

De expo is opgebouwd uit Vrijheidsbomen, gecreëerd door leerlingen van 18 Roermondse en 2  basisscholen uit Niederkrüchten (Duitsland). Hierbij grijpen we terug op een lange historie van Vrijheidsbomen die vanaf de Bataafse Republiek (1795) her en der in Nederland werden geplant om de vrijheid van burgers te vieren.

De scholieren volgen in de aanloop naar het bevrijdingsweekend, van 28 februari t/m zondag 1 maart, een speciaal lesprogramma in het kader van 75 jaar vrijheid. Het begrip ‘vrijheid’ wordt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar vertaald naar drie kernwaarden:
● Iedereen is anders
● Iedereen mag zichzelf zijn
● Iedereen verdient respect

Onder leiding van een beeldende vakdocent en de eigen leerkrachten maakt elke school een monumentale Vrijheidsboom. Hierbij geven ze op eigen kunstzinnige wijze vorm aan het thema. Samen vormen de bomen een Vrijheidsbos. Verwacht een unieke mix aan beeldende technieken – van filmpjes en stopmotion tot collage en schilderkunst – en verhalen over oorlog en vrede. Een lofzang aan (creatieve) vrijheid en diversiteit.

 

Opening expositie
De expositie ‘Het Vrijheidsbos’ wordt op zaterdag 29 februari om 14:00 uur geopend  door burgemeester Rianne Donders-de Leest en haar collega, burgemeester Karl-Heinz Wassong van de gemeente Niederkrüchten in de centrale hal van de ECI. Na deze officiële opening, volgt een inspirerende Freedom Talk door Paul Wijenberg, boswachter bij Stichting Natuurmonumenten.

De expo is tijdens Freedom Fest (28 feb – 1 mrt) te bewonderen in de centrale hal van de ECI. Daarna verhuist Het Vrijheidsbos naar de expositieruimte. Hier kun je de vrijheidsbomen bewonderen van 2 t/m 8 maart.

Freedom Talk ‘Even bomen over de Lignum Libertatum (de Vrijheidsboom)’
Ter gelegenheid van het Vrijheidsbos staat Paul Wijenberg, Boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten, stil bij het belang van allerlei bomen, zoals de Vrijheidsboom. “Waarom zijn die kleine, grote, dikke en dunne bomen om ons heen onmisbaar voor de natuur maar ook voor onszelf?” Daarbij zal de verbinding met het Oorlogsverleden van bomen niet overgeslagen worden. In woord en beeld roept hij met name de jeugd op om onder het genot van de Vrijheid bomen te bewonderen, te koesteren en te verspreiden.

 

vrijheidsbos

 

Met dank aan de deelnemende scholen

Roermond
Aan de Roer
Hubertusschool
Mozaiek
De Brink
De Stapsteen
Leeve
Steenen Brug
De Kasteeltuin
Vincent van Gogh
Synergieschool
Willem de Zwijger
Basisschool Neel
De Octopus
Lambertus
Montesori school
Herman Broerenschool
Mgr. Hanssenschool
De Ortolaan

Niederkrüchten
Katholische Grundschule Niederkrüchten
Gemeinschaftsgrundschule Elmpt

 

Deze expo is onderdeel van Freedom Fest. Freedom Fest wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, de Roermondse Stichting 1880, DOEN! en Smurfit Kappa. Het evenement is een samenwerking van de ECI cultuurfabriek, de gemeente Roermond, Wel.kom, Stichting Swalm en Roer voor Onderwijs en Opvoeding en de Stichting Onderwijs Midden Limburg.