Info lezing glasschilderkunst


‘Kijk: Glasschilderkunst; hoe modern in beeld en techniek’.

Naast de aloude techniek van het (gebrandschilderde) glas-in-lood toont de moderne 21ste-eeuwse glasschilderkunst ons een rijk scala aan technieken waarin eerder sprake is van ‘glas-zonder-lood ‘ dan ‘glas-in-lood’  zoals de fusing-techniek, voor Nederland zo significant aanwezig in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Ook  glasapplikaties, zeefdruk-, glasets- en airbrush-procédé’s, vaak in combinatie met computer-toepassingen, vullen veel moderne vensters in binnen- en buitenland.

De zo spraakmakende ‘kunstenaarsramen’ van een Gerhard Richter in de Dom van Keulen of een Imi Knoebel in de kathedraal van Reims laten  de wereld van de glasschilderkunst niet onberoerd.

In deze lezing kijken we naar een grote diversiteit in beeldtaal en techniek, hetzij in strak architecturaal kader als bij een Jochem Poensgen of als meer expressief autonoom en ongebonden schilderwerk van een Kim-En-Joong; we kijken naar ‘schilderen mèt glas’ en ‘schilderen òp glas’  in de voetsporen van veel toonaangevende glaskunstenaars uit binnen- en buitenland.

De 21ste-eeuwse glazenierskunst kent vele innovaties, weliswaar in de traditie van een eeuwenoude kunst van het ‘schilderen met licht’.

Kijken naar glasschilderkunst is als het lezen van poëzie in licht, glas en kleur.