Joost Vrouenraets


In 2006 heb ik samen met de Franse danseres Maïté Guérin GOTRA Ballet opgericht in Zwitserland, nog in de tijd dat we onder de vleugels van Maurice Béjart in Lausanne werkten. Via vele omzwervingen in Europa hebben we ervoor gekozen om Zuid-Limburg als uitvalsbasis te nemen en om vanuit de euregio ons werk verder te ontwikkelen. Dit deden we voornamelijk vanuit Maastricht, Aken en Heerlen. We hebben sindsdien 44 choreografiëen gemaakt, waarvan 2 films, 23 avondvullende voorstellingen, twee solo’s van 9 uur én… mag ik ook zeggen dat er 1 werk is gecensureerd, dat helaas het publiek nooit heeft mogen kunnen meemaken. Dit is een enorm oeuvre, waar we enorm trots op zijn, en dat is allemaal ontwikkeld in 12 jaar tijd. We hebben in die tijd ons werk in binnen- en buitenland kunnen tonen, ook buiten de Europese grenzen in Amerika en Azië.

Ontwikkeling en groei was voor ons altijd het hoogste goed, maar het werd voor ons de afgelopen jaren steeds moeilijker om vanuit onze ideologie te kunnen doorontwikkelen vanuit deze plek. We hebben obstakels en hindernissen altijd gezien als uitdagingen die ons energie en strijdkracht gaven om zodoende te tonen dat het wél kan, en dat is ons ook altijd gelukt. Maar, met het wegvallen van de Provinciale subsidie het afgelopen jaar, zijn we een proces ingegaan van diep nadenken en her-ijken van hoe we willen doorgaan. Er is een plan ontwikkeld om de komende twee jaar te overbruggen en te werken vanuit bestaand choreografisch materiaal en in die tijd een plan te ontwerpen om vanaf 2021, de nieuwe Cultuurplan periode met een nieuwe start te beginnen; een renaissance van een hedendaags dansgezelschap dat vanuit Zuid-Limburg opereert. Maïté en ik hebben besloten om onze focus te verleggen en GOTRA Ballet af te ronden, aankondigen dat het klaar is.

GOTRA is een woord uit het Sanskriet en heel in het kort betekent het talent van de groep en talent van het individu. Een Gotra is de gemeenschappelijke essentiële kwaliteit, visie of ideologie die mensen in een groep hebben, tegelijkertijd is een Gotra een essentiële kwaliteit, visie of ideologie die een individu zélf heeft, zich dus met zijn eigen Gotra uniek maakt van ieder ander mens. Ik heb na 12 jaar begrepen dat Gotra de betekenis is van talent; een non-materiële substantie die verbinding met mensen kan realiseren én het individu uniek maakt. Ik vind het enorm waardevol dat we tot dit inzicht zijn gekomen, met name in een tijd waarin talent een definitie dreigt te worden voor iets dat helemaal niets meer te maken heeft met verbinding en authenticiteit.

Gotra was voor Maïté, mezelf en vele andere dansers, componisten, muzikanten en vormgevers een vehikel voor ontwikkeling. Net zoals je een boot op het land niet met je meedraagt als je het water bent overgestoken, hebben we besloten dat we Gotra achter ons laten en ons eigen talent meedragen in ons lichaam en een nieuwe weg in te slaan.

Afgelopen jaar hebben Maïté en ik het werk VESTIS gemaakt voor de Heiligdomsvaart; een duet dat we dansten, begeleid door 8-stemmig koor Studium Chorale en componist Loran Delforge die met 6 draaitafels in dialoog ging met de 8 stemmen. Deze choreografie hebben we uitgevoerd in de Sint Janskerk op het Vrijthof in Maastricht. De choreografie gaat over de pijn en de schoonheid van loslaten en afscheid nemen, een proces waar ieder mens mee te maken heeft tijdens zijn leven. Vanwege het grote succes en de profetische waarde van dit stuk, hebben we besloten om VESTIS nu als laatste voorstelling onder GOTRA te vertonen. Deze choreografie was al een blijk van artistieke uitpuring en essentie, maar in deze context willen we het werk nog meer strippen en dit met het publiek delen.

De nieuwe titel van het werk is Ora et Labora, wat niet meer en zeker niet minder betekent dan Bidden en Werken. Ora et Labora is het punt dat voor ons gister met morgen verbindt; we hebben met ons werk altijd gepassioneerd een gebed gedanst, en we hebben ons dansend gebed altijd met gepassioneerde werkinstelling gemaakt en uitgevoerd.

Ik hoop u allen te mogen zien tijdens de laatste voorstelling van GOTRA en Roermond in de ECI cultuurfabriek op 22 februari.