Known but to God


De opening van de expo op vrijdag 13 maart zal NIET doorgaan vanwege de maatregelen door het coronavirus.
Meer informatie: https://www.ecicultuurfabriek.nl/coronavirus/

Known but to God….

215 levensgrote portretten van jonge mensen. 215 t-shirts met daarop de graven van 215 gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Het vooruitzicht dat het gedenken van de vrijheid die we u al 75 jaar genieten, binnen afzienbare tijd niet meer door ooggetuigen plaatsvindt.

215 mensen die in de bloei van hun leven staan in een als vanzelfsprekend ervaren vrijheid. 215 mensen die nooit het ontstaan van rock ’n roll hebben meegemaakt, nooit de vrijheid hebben kunnen genieten zoals we dat 75 jaar later zo gewend zijn.

Known but to God is een project van kunstenares Karin Smits en docent Mat Verberkt, dat in maart wordt voorgesteld in de ECI Expo. Niet om stil te staan, maar juist om vooruit te komen. Dat vrijheid niet iets is dat zo maar komt aanwaaien, maar dat er offers voor moeten worden gebracht. 215 getuigenissen daarvan, dat is ongeveer 1 procent van de soldatengraven in Neupre, Henri-Chapelle en Margraten, de Amerikaanse oorlogsbegraafplaatsen in de regio.

Het project Known but to God is opgestart met studenten van het Vista College in Heerlen, maar in Roermond gaan we er mee door. Naast de presentatie van het eerste resultaat nodigen we mensen uit tussen de 17 en 23 jaar om ook een t-shirt aan te trekken met een grafsteen van leeftijdsgenoten. Van jonge mensen die hun dagelijkse leven opgaven om hier in Europa vrijheid te brengen.

Dus: niet zo maar herinneren, met plechtige toespraken en herinneringsgedachtes van getuigen, maar gewoon letterlijk uitdragen dat die bevrijding niet zo maar iets is geweest en niet voor niets is geweest.