Nieuws

Limburg krijgt zijn eigen Pride, digitale primeur in Roermond

15/7 2020

 

Limburg krijgt zijn eigen ‘Pride’. Vanwege corona dit jaar een digitale editie, maar vanaf 2021 een fysiek evenement. Roermond krijgt de primeur.

De Limburg Pride is een initiatief van COC Limburg en de Stichting Pink Events en vindt zaterdag 1 augustus plaats van vier uur ’s middags tot middernacht via een livestream vanuit ECI Cultuurfabriek in Roermond. Die wordt helemaal omgebouwd tot studio, waar in diverse ruimtes allerhande activiteiten plaatsvinden. Bekende en minder bekende Nederlanders doen hun verhaal in een talkshowachtige setting en er zijn tal van muzikale optredens. Een razende reporter gaat in diverse steden in Limburg de straat op om mensen vragen te stellen over lhbti-gerelateerde onderwerpen.

Succesvol
Het idee voor een Limburg Pride is ontstaan omdat vanwege de coronacrisis veel events voor de lhbti-gemeenschap kwamen te vervallen en ook COC Café Rosé Maastricht dicht moest. Als ‘compensatie’ werden vanuit het café livestreams georganiseerd. „Die bleken zo succesvol dat we op het idee zijn gekomen om het grootser aan te pakken. Waarmee al snel de vraag op tafel kwam waarom maken we er geen echte Limburg Pride van”, legt COC-bestuurslid Bart Heerema uit.

Bekijk ook: Video: ‘Ook Limburg voor lhbt’ers geen paradijs’

Demonstratie
Met de Limburg Pride Show wil de organisatie tevens geld ophalen om in 2021 een fysieke Pride te organiseren. Die moet jaarlijks in een andere Limburgse stad gaan plaatsvinden, zo is de bedoeling. Roermond krijgt de primeur omdat hier in 1979 de eerste grote homodemonstratie van Nederland werd gehouden. Voor de talkshow is de organisatie nog steeds op zoek naar mensen die destijds aan de demonstratie hebben meegedaan. „We hebben op alle mogelijke manieren gezocht, maar nog steeds niemand kunnen vinden”, meldt Heerema.

De Limburg Pride Show is 1 augustus te zien via www.limburgpride.nl