Nieuws

Winnaar Prinses Christina Concours begon bij de ECI Cultuurfabriek met ‘Toveren met Klanken’.

29/9 2020

Lovende woorden voor jongste winnaar ooit van Prins Christina Concours, maar zelf ‘hoeft ze niet per se de beste te worden’

Lovende woorden voor jongste winnaar ooit van Prins Christina Concours, maar zelf ‘hoeft ze niet per se de beste te worden’
Huayu Gu.Afbeelding: Peter Schols

Ze is de jongste winnaar ooit van het Prinses Christina Klassiek Concours. Volgens de jury van de prestigieuze competitie voor jong muzikaal talent is het „een feest om naar het pianospel van de 11-jarige Huayu Gu uit Roermond te luisteren”. Zelf blijft ze nuchter onder het succes. „Ik hoef niet per se de beste te worden. Plezier in het spelen vind ik veel belangrijker.”

Nu weet iedereen op het Porta Mosana College wie die kleine brugklasser is. Huayu Gu (11), die sinds kort de tweetalige opleiding volgt op de Maastrichtse middelbare school, mag deze maandag van de schoolleiding een mini-concert geven op de vleugel in de aula. Om iedereen te laten weten dat ze een ‘vette’ prijs heeft gewonnen.

En dat maakt indruk: tientallen scholieren willen met haar op de foto. Als een volleerd model poseert ze minutenlang met tieners die selfies willen nemen met dit bijzondere en succesvolle pianotalent. Al zijn er natuurlijk ook een paar dwarsliggers, die willen weten waarom Gu ‘saaie klassieke muziek’ speelt en geen popliedjes of hiphop. Een antwoord heeft ze meteen klaar: „Omdat ik dat veel te druk vind. Ik hou van rustige en emotievolle muziek. En die vind ik veel meer in de klassieke hoek”…

Nuchter
Gu, die nu nog met haar ouders en broertje in Roermond woont maar binnenkort naar Maastricht verhuist om dichter bij het conservatorium te wonen, is een van de drie winnaars van de nationale finale van het Prinses Christina Klassiek Concours. Ze heeft de jury afgelopen weekend overrompeld met vier composities van Bach, Mozart, Chopin en Tsjaikovski. Haar pianospel „is een feest om naar te luisteren”, aldus de beoordelaars.

Zelf blijft ze nuchter onder de loftuitingen. En dat ze een hoofdprijs zou winnen, wist ze eigenlijk van tevoren al, vertelt ze in de aula van haar nieuwe school: „Ik was de enige genomineerde in de categorie Jong…” Op advies van de regionale jury, die in de voorronde flabbergasted was van het pianospel van Huayu Gu, is die nieuwe categorie van de jaarlijkse wedstrijd in het leven geroepen. Voorheen konden alleen jongeren van 12 tot en met 19 jaar meedingen naar de prijzen. ‘Best wel leuk’ vindt Huayu Gu die wijziging in het reglement. Maar ze gaat er zeker niet van naast haar schoenen lopen, zegt ze. Wel is ze blij dat ze de weg heeft geopend voor andere piepjonge talenten.

Gaven
Dat ze bijzondere muzikale gaven bezit, daarvan is Gu zich welbewust. Eerder dit jaar mocht ze – als jongste artiest ooit – al optreden in het televisieprogramma Podium Witteman. En de komende maand wacht haar een nieuwe finale: die van het Steinway Concours in Alkmaar. Dat wordt een stuk moeilijker dan de competitie van de inmiddels overleden prinses die ze afgelopen weekend op haar naam schreef. „Aan het Christina Concours doen muzikanten met uiteenlopende instrumenten mee. Het Steinway Concours is alleen voor pianisten. De concurrentie is dus veel groter”, legt ze uit.

Toch ligt ze er niet wakker van. Want ze mag dan wel ambities hebben, ze hoeft zeker niet de beste pianist van Nederland te worden, zegt ze. „Die prijzen zijn leuk, maar ik vind het plezier in het spelen veel belangrijker. Als ik er geen lol meer aan beleef, stop ik.”

Rieu
Huayu Gu is trouwens een multitalent, want ze weet ook betoverende klanken uit de viool te halen. Misschien zou ze wel de opvolger kunnen worden van de beroemde Stehgeiger André Rieu. Maar daar is ze zelf ‘absoluut nog niet mee bezig’, benadrukt ze.

Ze weet eigenlijk zelf ook nog niet goed welk instrument ze leuker vindt. „Met de piano kun je orkestrale muziek maken en de viool is beter om je emoties te laten horen. Ik vind beide leuk en hoop dat ik nog niet snel hoef te gaan kiezen. Al besef ik wel dat ik met mijn pianospel qua techniek en gevoel al een stuk verder ben. Ik ben daar ook eerder meer begonnen, op mijn zevende. De viool kwam pas later.”

Sjanghai
Huayu Gu is geboren in de Chinese miljoenenstad Sjanghai. Als ze twee is, verhuizen haar ouders naar Nederland en strijken neer in Roermond. Haar vader, die ingenieur is, vindt een baan bij een technische bedrijf in het Limburgse Bree. Gu groeit op in een huis waar bijna altijd muziek te horen is. Haar ouders, die zelf geen instrument bespelen, luisteren niet alleen naar klassiek en opera, maar ook naar popmuziek en jazz.

Al op jonge leeftijd wordt Huayu geraakt door composities van Bach, Beethoven, Mozart, Chopin, Tsjaikovski en andere componisten. Ze is leergierig en wil ook alles weten over het leven van de makers en waarom die bepaalde muziekstukken hebben geschreven. Gu: „Chopins muziek klinkt vaak melancholisch. Dat komt omdat hij zijn geboorteland Polen is ontvlucht. Hij heeft altijd heimwee gehad, ik voel dat als ik zijn muziek speel.”

ECI cultuurfabriek
Als ze op 7-jarige leeftijd de cursus Toveren met Klanken volgt bij de ECI Cultuurfabriek in Roermond, blijkt al snel dat ze uitzonderlijk gaven bezit. En wordt ze gespot door iemand van de Talentenklas van het Maastrichtse Conservatorium.

Daar heeft ze nu drie keer in de week pianoles van twee docenten, Alejandro Serena Llinares en Joop Celis. Wat de toekomst haar gaat brengen? „Ik heb geen idee. Maar het zou mooi zijn als ik later met muziek mijn geld zou kunnen verdienen. Als pianist of violist. We zien wel wat het wordt….”