Projecten


Een overzicht van alle projecten waarbij de ECI cultuurfabriek is betrokken.

 

Freedom Fest

In 2019 en 2020 staan we internationaal stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In Roermond, dat op 1 maart 1945 werd bevrijd, vinden tal van activiteiten plaats. ECI cultuurfabriek viert de vrijheid in het weekend van vrijdag 28 februari t/m zondag 1 maart 2020. Samen met Wel.kom, Stichting Swalm en Roer voor onderwijs en opvoeding en Stichting Onderwijs Midden Limburg organiseren wij  Freedom Fest! Naast het organiseren van het bevrijdingsweekend, is de ECI cultuurfabriek ook betrokken bij het deelproject Vrijheid gaat door de Maag en Het Vrijheidsbos.


 

Nieuwe Helden Next Level

Sinds 2012 geeft Nieuwe Helden Roermondse jongeren van 12 t/m 23 jaar de kans om een multimediale theatershow te maken en uit te voeren in de ECI cultuurfabriek. Onder leiding van coaches, amateurs en professionals uit de urban scene, werken zij in groepsverband aan hun talenten op het gebied van zang, dans, muziek en nog veel meer.

Nu, dertien edities verder, is het tijd voor een nieuwe stap én een nieuwe naam: Nieuwe Helden Next Level. Het idee uit voorgaande jaren overeind, maar er zullen er óók edities plaatsvinden in andere steden. En er is nog meer goed nieuws. Dit jaar starten we voor het eerst met Level 2: een extra traject voor jongeren uit heel Midden-Limburg die dromen van een vakopleiding en een carrière in de urban scene. Onder leiding van een professioneel regisseur en choreograaf (samen het artistiek team) ontwikkelen de jongeren hun skills verder naar semiprofessioneel niveau en maken zij een voorstelling die meerdere keren wordt opgevoerd in de ECI cultuurfabriek. Omdat de lat hoger ligt en er slechts tien plekken beschikbaar zijn, doen de jongeren eerst auditie bij een professionele jury. Bekijk hier de website.


Challenge Your Art

Challenge your Art, hierna is een initiatief van de middelbare schoolopleiding Niekée Roermond, SALLY Dansgezelschap Maastricht, ECI cultuurfabriek en Fashionclash. In dit twee jaar durende project doen leerlingen van verschillende leerjaren van Niekée ervaring op in de culturele sector en dragen actief bij aan de totstandkoming van een semi-professionele totaalvoorstelling.


School’s Out

School’s out is een samenwerking van ECI cultuurfabriek, Agora Roermond en Lyceum Schöndeln. Onder schooltijd maken leerlingen van de Cultuurstroom Lyceum Schöndeln en Niekée Agora Roermond kennis met diverse kunstvormen, zoals dj producent, film, decor en theater. In acht weken tijd maken ze o.l.v. jonge professionals een complete voorstelling in de ECI cultuurfabriek,  met eigen muziek, decor, licht en geluid.


 

ART-ID

Het CITAVERDE College Roermond werkt in het project ART-ID samen met ECI cultuurfabriek aan een doorlopende leerlijn cultuureducatie voor de onderbouw van het vmbo. Met hun aandacht voor cultuureducatie sluit de school aan op het beroepsgerichte programma Dienstverlening & Producten, wat alle leerlingen volgen. In het krijgen de leerlingen in het eerste jaar een brede kennismaking met verschillende disciplines en technieken. In het tweede leerjaar wordt het project gekoppeld aan loopbaanoriëntatie, waarbij de leerlingen verschillende kunstdisciplines gebruiken om hun kwaliteiten te ontdekken en te presenteren. In het derde leerjaar kiezen de leerlingen voor een bepaalde techniek of discipline en krijgen ze een rol in het begeleiden van de tweedejaars. Om het project te verduurzamen worden er teamtrainingen gehouden voor zowel de docenten van CITAVERDE als voor de ECI-coaches.


 

 Roermond In Tune

In Tune werkt met lokale partijen samen aan een nieuwe voedingsbodem voor (pop)muziek waar kan worden geëxperimenteerd, geproduceerd, gerepeteerd en opgetreden. Zodat Roermond op het gebied van (pop)muziek, urban en dance opnieuw een vooruitstrevende positie krijgt in de provinciale popscene. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Roermond, Provincie Limburg, INTERREG euregio Maas-Noord, Fonds Podiumkunsten en ZAKK Düsseldorf. Bekijk hier de website.


Nooit Te Oud?!

Roermond wil een leeftijdsvriendelijke stad zijn, waar ruimte is om op een prettige manier oud te worden en waar mensen vanaf 55 jaar volop kansen hebben om mee te doen op cultureel gebied. ECI cultuurfabriek, Welzijnsorganisatie Wel.kom, de Koninklijke Harmonie Roermond en de gemeente Roermond slaan de handen ineen en ontwikkelen Age Friendly Cultural City Roermond,  oftewel Nooit Te Oud?! Een overkoepelend cultureel project waarbinnen in 2019 en 2020 verschillende activiteiten, in samenwerking, worden gepresenteerd. Bekijk hier de website.


Buitenskamers

Buitenskamers is een initiatief van de Christoffel Huiskamer Concerten en de ECI cultuurfabriek en wordt uitgevoerd onder leiding van Anneke Pasman, Joery Wilbers en Joop Geurts. Buitenskamers stelt zich tot doel de krachten op het gebied van klassieke muziek in Midden-Limburg te bundelen, het publieksbereik te vergroten en de positie van klassieke muziek te versterken. Dat doen we door de organisatie van het festival Buitenskamers, met daarin speciale aandacht voor talent en talentontwikkeling, alsook de inrichting van een online platform voor klassieke muziek. Bekijk hier de website.