zo 12/2  15:00  € 16,00
Klassiek, Theaterconcert
Theater
12/2

Andrej van Brakel & Anastasia Safonova

De romantische cello


Andrej van Brakel en Anastasia Safonova combineren in dit programma de diepe romantiek van Schumann en Brahms met de lichtheid en charme van Debussy en Ravel.

Het programma opent met Fantasiestukken van Schumann, eerst voor cello en piano en dan voor piano solo. Deze poëtische titel benadrukt het idee van de componist om de verbeeldingskracht van de kunstenaar niet te beperken. Fantasiestukken worden opgevolgd door gepassioneerde eerste sonate van Brahms, het werk dat een van de onbetwiste hoogtepunten uit cello literatuur is.

Na de pauze klinkt sonate van Debussy, oorspronkelijk genoemd “Pierrot is boos op de maan”. Deze muziek heeft naast helderheid van Franse barok ook jazz en blouse elementen. De sonate wordt opgevolgd door Ravel’s “Valses nobles et sentimentales”, het eerbetoon van de componist aan Franz Schubert. Ravel gebruikt voor zijn cyclus het citaat van Henri de Régnier “…le plaisir délicieux et toujours nouveau d’une occupation inutile”. ( het heerlijke en voor altijd nieuwe plezier van een nutteloze bezigheid).

Het programma wordt afgesloten met een spetterend virtuoos werk van Carl Davidov, de grote Russische cellist en pedagoog die door Tchaikovsky “de tsaar van de cello” werd genoemd. Bijzonder is dat Andrej door 4 generaties cellisten zich zijn muzikale “achterkleinzoon” mag noemen.


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.


    alle theater