ma 27/5  20:00  
Divers
ECI Theatercafé
27/52019

ECI Live

Geloof en geluk


Kan religie ons gelukkig maken? Moet je ergens in geloven om gelukkig te zijn? Voor veel mensen is het geloof belangrijk. Religie brengt orde en biedt een verhaal dat het leven zinvol maakt, het geeft voorschriften en rituelen. En het bindt mensen aan elkaar, met waarden & normen, verplichtingen, zorg en steun. Een religieuze gemeenschap is ook een sociale gemeenschap van kerken en genootschappen.

De grote instituten van het Protestantisme en het Rooms Katholieke geloof lopen snel leeg vanwege vergrijzing en een gebrek aan instroom. De een minder dan de ander. Intussen groeien andere varianten van institutionele religie. De grootste daarvan is de Islam maar ook andere, kleinere zoals de evangelische, hindoeïstische en boeddhistische kerkgenootschappen groeien. Allen op zoek naar orde en geluk. Tegelijk met de neergang van de grote institutionele kerken en de opkomst van andere institutionele alternatieven is er een grote behoefte aan rust, bezinning, zingeving, en ook rituelen. Meer persoonlijk en minder groepsgericht. Is de opkomst van trainingen in mindfulness, yoga, zen en de transcendente meditatie een andere weg in de zoektocht naar orde en geluk? Is het vergelijkbaar? Maakt religie wel gelukkig?

Over deze en andere vragen praten we met Mgr. Ing. Rob Merkx en Conny Postel. Rob Merkx is plebaan-deken van Roermond en deken van het dekenaat Thorn en Conny Postel is van MERU in Vlodrop. De MERU is gesticht door de Maharishi Mahesh Yogi en brengt de Vedische kennis en meditatietrainingen aan een internationaal publiek.

De avond wordt geopend met Gregoriaans gezang van het kathedrale koor Schola Sancti Christofori. Er wordt een literaire column voorgelezen en Merlijn Huntjens sluit de avond weer af op zijn gebruikelijke poëtische wijze.

ECI Live is een initiatief van de ECI Cultuurfabriek en Bibliotheek Bibliorura, Roermond


alle theater