za 18/11  20:00  € 17,00
Toneel
Theaterzaal
18/112017

Het Volk

God van de slachting


Het oudste en kleinste professionele toneelgezelschap van Nederland


Scènes.nu****: 
‘Deze voorstelling [is] op en top Het Volk en dat komt natuurlijk door Kruijver en Bunschoten die niet alleen de gebruikelijke spelhonger tonen, maar ook in absolute topvorm zijn. Zowel mimisch als in hun tekstbehandeling zijn beiden een genot om te aanschouwen…onweerstaanbaar geestig…heerlijke avond.’

In De God van de Slachting komen twee echtparen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft  ‘gewapend’ met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen. Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden – en vooral woordkeuzes – de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft. Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt dit gegeven in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren.

 • De God van de Slachting van de Franse schrijfster Yasmina Reza is over de gehele wereld met succes gespeeld en door Roman Polanski verfilmd onder de titel Carnage.
 • Naast Kruijver en Bunschoten als de beide echtgenoten worden de damesrollen vertolkt door Minke en Karlijn Kruijver.

regie: Joep Kruijver, vertaling: Laurens Spoor

Ook over de vorige voorstelling ‘Veteranen’ was de pers zeer enthousiast:
de Volkskrant****: ‘intens acteren op de vierkante meter…onderhuids gist het.’
Theaterkrant****: ‘fijne grappen…prachtig uitgespeeld…deze 37e voorstelling van Het Volk scoort hoog binnen hun rijke repertoire. Het Haarlemse gezelschap is een unicum. De spelhonger van Kruijver en Bunschoten is nog altijd even groot. Dat is geweldig.’
Haarlems Dagblad: ‘vaak heel geestig…indrukwekkende voorstelling.’
Cultuurpodium.nl: ‘Zelden zag ik zo’n sterk gespeeld emotioneel, komisch maar ook dramatisch toneelstuk.’

Parkeergelegenheid: 
ECI terrein, Louis Raemaekersplein (na 18:00 gratis)
Achterkant ECI, Hoppenhof (gratis)
Hockeyveld Concordia Burgemeester Geuljanslaan 1 (gratis, 10 min. lopen),
Parkeergarage Roercenter Roersingel 13 (betaald, 5 min. lopen).

Theaterzaal:
We hebben een kleine, gezellige, intieme zaal. Daarom is iedere plek eigenlijk eerste rang en kunt u overal in de zaal de voorstelling goed volgen.

Voorstelling:
Na aanvang van de voorstelling is er helaas géén toegang meer tot theaterzaal, dus zorg dat u op tijd bent. 

  “‘De taal is – als altijd bij Het Volk – van groot belang. Het is een stuk vol messcherpe dialogen en harde humor. De God van de Slachting is in deze versie vooral een goed gespeelde komedie, een (verbaal) slagveld, psychologische oorlogsvoering op hoog niveau.’”

  (Haarlems Dagblad)

  “‘Deze voorstelling [is] op en top Het Volk en dat komt natuurlijk door Kruijver en Bunschoten die niet alleen de gebruikelijke spelhonger tonen, maar ook in absolute topvorm zijn. Zowel mimisch als in hun tekstbehandeling zijn beiden een genot om te aanschouwen…onweerstaanbaar geestig…heerlijke avond.’”

  (Scènes.nu ****)

  alle theater