vr 17/3  20:00  € 21,50
Toneel
Theater
17/32023

NNT

My First Tragedy: Iphigeneia


De voorstelling is geannuleerd. Ticketkopers worden nog op de hoogte gesteld per e-mail.


“Ik zie IPHIGENEIA voor me als een illegale rave in een tempel, als een carnaval in een slachthuis. Afstotelijk, verleidelijk en met humor. Eindelijk een Griekse tragedie zonder lange lappen ingewikkelde tekst.” ⁠- Mart van Berckel

My First Tragedy is een wild ride, die niet de lijnen van een psychologische verhaal volgt, maar een poging doet om de kracht van mythes en rituelen met het publiek te delen. Down to earth, in your face, hallucinant en fantasierijk tegelijk.

De performers spelen niet het originele stuk van Euripides, delen van de oorspronkelijk tekst komen bijvoorbeeld terug als lyrics. Stukje bij beetje pellen zij de tragedie af, om vervolgens uit de brokstukken een louterende en hypnotische trip vol dans, muziek en live slagwerk op te bouwen.

Wat beweegt iemand om zichzelf op te offeren? Hoe offer je jezelf op om verandering te kunnen laten ontstaan? Hoe laat je datgene los dat voor jou het allerbelangrijkste is – of zelfs ‘iets belangrijks’? Hoe maak je ruimte voor iets nieuws? En in hoeverre is dit werkelijk jouw keuze als de afloop onvermijdelijk lijkt?

In My First Tragedy: Iphigeneia brengen Mart van Berckel en Angela Herenda de Griekse tragedie van Iphigeneia terug naar de bron: een indringend ritueel waarin de mens worstelt met zelfopoffering en het genadeloos toeslaande en onvermijdelijke noodlot. Van Berckel and Herenda maakten eerder samen de Parade hit-voortselling, Carry/Jump/Catch. Het Parool schreef erover: “De meeste energie krijg je zonder meer van de zeven dansers van Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club. Jonge mensen die tot het gaatje gaan.”

Lees hier het interview met Mart van Berckel en Angela Herenda.


Angela Herenda is deel van het interdisciplinaire NITE ensemble, ze is danser en maker. Herenda studeerde af aan de Rotterdamse Dansacademie. Ze danste vervolgens bij verschillende gezelschappen in Hongkong, Zweden, Oldenburg en Nederland en vond uiteindelijk een thuis bij internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni.

Mart van Berckel studeerde piano, muziektheater en regie aan ArtEZ Arnhem en de Hogeschool der Kunsten in Zürich. Zijn afstudeervoorstelling ‘PLAY MAIDS’ (2016) won de publieksprijs op festival Körber

Studio Junge Regie in Hamburg en werd bekroond met vijf sterren***** in de Theaterkrant. Sinds zijn afstuderen maakte hij voorstellingen bij o.a. De Nieuwe Oost, en KASKO en was hij regieassistent van Robert Wilson bij De Nationale Opera. Mart hanteert een werkwijze die doet denken aan die van een beeldend kunstenaar of een componist. Met grote precisie maakt hij ‘zintuiglijke theatertrips’; poëtische totaalcomposities van beeld, licht, beweging, tekst, geluid en muziek. Mart van Berckel

Credits:
regie: Mart van Berckel, Angela Herenda
cast: Joost Bolt, Camilo Chapela, Sofiko Nachkebiya, Arno Verbruggen, Femke Arnouts, Yung-Tuan Ku
dramaturgie: Aukje Verhoog
muziek: Tijn Wybenga
decor, lichtontwerp: Vera Selhorst
kostuum: Rosa Schützendorf
regieassistentie: Merit Vessies


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering. 


    alle theater