vr 17/3  20:00  € 21,50
Toneel
Theater
17/3

NNT

Iphigneia


Wat brengt een vader ertoe zijn kind op te offeren – en wat breng een kind ertoe zichzelf gewillig op te laten offeren? 

Van carnaval tot rituele processies, van voetbalwedstrijden tot theater, het zijn allemaal manieren om als gereguleerde samenleving om te gaan met het ongrijpbare, met transgres-sie en met gevoelens die groter zijn dan ons zelf.  

 In Euripides’ ‘Iphigeneia in Aulis’ staat het Griekse leger op het punt naar Troje te zeilen, om daar een oorlog te beginnen, maar de goden weigeren het te laten waaien. Legerleider Agamemnon wordt gedwongen zijn dochter Iphigeneia te offeren om zijn leger uit te kunnen laten varen. Het verhaal van Iphigeneia is simpel, maar tegelijkertijd onbegrijpelijk. Wat brengt een vader ertoe zijn kind op te offeren – en wat breng een kind ertoe zichzelf gewillig op te laten offeren?  

 Met ‘Iphigeneia – my first tragedy’ gaat regisseur Van Berckel niet op zoek naar psychologische antwoorden, maar hij benadrukt juist het ondoorgrondelijke ervan. Het zijn de duistere driften van de mens die hem interesseren: alles waar we in het dagelijks leven liever van wegkijken.  

 Van Berckel zoekt samen met zijn cast van dansers en acteurs naar een herwaardering van het rituele karakter van de tragedie, waarin het menselijk offer een belangrijke rol speelt. In een beeldende, fysieke en muzikale voorstelling pelt hij de tragedie stukje bij beetje af tot de niet-rationele kern.  

“Ik zie deze voorstelling voor me als een explosieve, bezwerende theatrale performance, die langzaam onder de huid kruipt van de toeschouwer.  

Een collage van beweging, dans, tekst, knallende drums, maskers, hypnotiserende koorzang, bloed en confetti. Als een illegale rave in een tempel, als een carnaval in een slachthuis. Afstotelijk, verleidelijk én met humor. Eindelijk een Griekse tragedie zonder lange lappen ingewikkelde tekst.”  Mart van Berckel 

Regie: Mart van Berckel
Choreografie: Angela Herenda
Cast: Joost Bolt, Camilo Chapela, Sofiko Nachkebiya, Sharlee Daantje, Arno Verbruggen, Mats Voshol
Muziek: Tijn Wybenga
Decor: Vera Selhorst 


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering. 


alle theater