zo 25/2  15:00  € 19,50
Klassiek
Theater
25/22024

Ragazze Quartet

Lamento


The biggest disappointment of life is not death itself, it’s what we let die inside of us. (Seung-Won Oh) 

Ieder mens komt gedurende het leven in aanraking met de dood. Rouw is een noodzakelijk proces om je aan te passen aan het leven zonder de geliefde die is heengegaan. Ieder van ons rouwt op zijn/haar eigen manier, maar sommige emoties tijdens dit proces kunnen we delen met anderen, zelfs door de eeuwen heen. 

In Lamento staat Ragazze stil bij de verschillende wijzen waarop mensen hun overledenen herdenken met muziek, in verschillende tijden. Van Gesualdo (late Renaissance), via het beroemde Dido’s Lament van Purcell (Barok) naar de Romantiek met Mendelssohns strijkkwartet op. 80. Dit werk droeg hij op aan zijn plotseling overleden zus Fanny, en hij schreef het slechts twee maanden voor zijn eigen dood. Deze werken worden gecombineerd met Elegy in me, een nieuw strijkkwartet dat Seung-Won Oh componeerde in opdracht van Ragazze Quartet (2023). Oh laat haar affiniteit met traditionele Koreaanse muziek en gebruiken sterk doorklinken in haar eigentijdse muzikale idioom en uitvoeringspraktijk. Het in de westerse traditie gewortelde genre van het strijkkwartet wordt zo verder geopend voor nieuwe klanken en benaderingen.  

Oh studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Louis Andriessen, won in 2012 de Toonzettersprijs en heeft met een groot aantal opdrachtwerken van Nederlandse ensembles een betrokken positie in het Nederlandse muziekcircuit verworven. Haar Bosch Requiem ging in opdracht van November Music in première in 2021. Dit grootschalig bezette werk is geïnspireerd op het Koreaans katholiek gebed voor de doden. Haar affiniteit met dit thema en haar oorspronkelijke muzikale taal, waarin culturen verbonden worden, vormden voor Ragazze de motivatie om haar deze compositieopdracht te geven.  

Repertoire 

Gesualdo Mercè! grido piangendo 
Purcell – Dido’s Lament 
Seung-Won Oh – Elegy in me 
MendelssohnStrijkkwartet no.6 in f klein Op.80 

Ragazze Quartet 

Rosa Arnold – viool 
Jeanita Vriens-van Tongeren – viool (vervangen door Sarah Kapustin)
Annemijn Bergkotte – altviool 
Rebecca Wise – cello 

Violiste Jeanita Vriens wordt wegens zwangerschap vervangen wordt door Sarah Kapustin. Sarah is voormalig primarius van het Rubens Quartet en docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Ragazze speelde al eerder met succes met haar samen.

Ragazze Quartet 

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programmas heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programmas gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu. 

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Podium Bureau Roermond.


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering. 


    alle theater