vr 28/10  20:00  € 22,50
Toneel
Theater
28/10

Toneelgroep Maastricht

Schuld


Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit verteld.

In Schuld vertelt een vierkoppig, ijzersterk ensemble van vrouwen, het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, haar vlucht uit de oorlog en haar strijd met het verleden. In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van multitalent Sam Gysel debuteert Jouman Fattal als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.  

Schuld is een verscheurend familie epos over de cyclus van geweld in een verleden dat vervuld is met oorlog. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk die al eeuwenlang slachtoffer zijn van meerdere oorlogsmisdaden.  

Geïnspireerd op het boek  Ik zal de laatste zijn van Nadia Murad en door het legendarische stuk  Branden van Wajdi Mouawad, vertelt dit stuk het op waarheid gebaseerde verhaal van een jonge Jezidische vrouw in haar zoektocht naar bevrijding.  

Maar dan maakt een absurde ontmoeting alles los en dwingt haar tot handelen. Is wraak gerechtvaardigd wanneer iemand tot onmenselijke dingen in staat is? Geven we pijn door aan de volgende generaties? Of stopt de wraaktocht bij jezelf? 

Schuld neemt de kijker mee in een verstikkende en confronterende vertelling over oorlog, vrijheid en wat schuld betekent in een wereld die geen schuld bekent. 

 Pers over Terug, Limbo & Broken Winged Bird
‘Adembenemende confrontatie over weerbarstig onderwerp’ – Theaterkrant over Terug 

 ‘Limbo is een bijna surrealistische tocht door het russendodenrijk, heftig, satirisch soms, weemoedig, poetisch, dan weer woedend’ – Keuze van de Criticus, Theaterkrant  

‘In Limbo houden de makers de balans tussen heftige details en een aangename lichtheid knap in evenwicht.’ – **** Volkskrant  

‘Broken Winged Bird ademt de actualiteit van dit moment(…) bewijst deze kleine vertelling die de kracht heeft van een historisch document.’ – de Groene Amsterdammer 

‘Spannend grillige verbeelding van een historische schuld’ – Theaterkrant over Broken Winged Bird  

‘Broken Winged Bird’ is een pijnlijk actueel statement, een vurige hartenkreet en een hartverscheurend theatraal document over systematisch racisme’ – NRC  

www.toneelgroepmaastricht.nl  


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.


    alle theater