vr 28/10  20:00  € 22,50
Toneel
Theater
28/102022

Toneelgroep Maastricht

Schuld


De Limburger ★★★★
‘Schuld grijpt je bij de keel’
‘Prachtige teksten van Timen-Jan Veenstra’
‘Spel is zo intens, geloofwaardig en overtuigend’
’Met ingehouden adem op het puntje van je stoel’
‘Uitmuntende live muziek van Sam Gysel’
‘Perfect passend decor van Sarah Nixon’

Theaterkrant 
‘Sterke spel van Gonca Karasu’
‘Scherp geschreven tekst’
‘Schuld is een langgerekte schreeuw over het onrecht van een vergeten genocide’

Schuld legt de focus op de slachtoffers. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk uit het Midden-Oosten die al sinds 2014 de grootste slachtoffers zijn van IS en waarvan grote getalen ook hier in Nederland wonen. Hun verhaal is nooit verteld.

In Schuld vertelt een vierkoppig, ijzersterk ensemble van vrouwen, het verhaal van een jonge Jezidische vrouw, haar vlucht uit de oorlog en haar strijd met het verleden. In een vurige tekst van Timen Jan Veenstra en met de spannende live muziek van multitalent Sam Gysel debuteert Jouman Fattal als regisseur bij Toneelgroep Maastricht.  

Schuld is een verscheurend familie epos over de cyclus van geweld in een verleden dat vervuld is met oorlog. De Jezidi’s zijn een vaak vergeten volk die al eeuwenlang slachtoffer zijn van meerdere oorlogsmisdaden.  

Geïnspireerd op het boek  Ik zal de laatste zijn van Nadia Murad en door het legendarische stuk  Branden van Wajdi Mouawad, vertelt dit stuk het op waarheid gebaseerde verhaal van een jonge Jezidische vrouw in haar zoektocht naar bevrijding.  

Maar dan maakt een absurde ontmoeting alles los en dwingt haar tot handelen. Is wraak gerechtvaardigd wanneer iemand tot onmenselijke dingen in staat is? Geven we pijn door aan de volgende generaties? Of stopt de wraaktocht bij jezelf? 

Schuld neemt de kijker mee in een verstikkende en confronterende vertelling over oorlog, vrijheid en wat schuld betekent in een wereld die geen schuld bekent. 

 

Publieksreacties Schuld

“Deze voorstelling laat sporen achter bij de aanwezigen…..prachtig gespeeld!” Mieke

“Prachtige voorstelling, sterk en overtuigend gespeeld” Ine

“Een indrukwekkend verhaal, een indrukwekkende voorstelling.” Ellen

“Heel heftig en indrukwekkend. Prachtig gespeeld!” Marijke

“Indrukwekkend, relevant, sterke tekst (Timen Jan Veenstra), goed gespeeld, kortom: echt een aanrader!” Theo “We verlieten de voorstelling sprakeloos, diep onder de indruk en uitgeput. Bouleverserend, noodzakelijk, heftig, heel intelligent opgebouwd en waanzinnig goed vertolkt. De kracht van kunst genadeloos in ons gezicht gesmeten. Bravo!” Bart

www.toneelgroepmaastricht.nl  


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.


    alle theater