zo 8/10  20:00  
Toneel
Theaterzaal
8/102017

Toneelgroep Maastricht

Brieven uit Genua


Literaire, muzikale en waargebeurde zoektocht naar geluk

***** vier en vijf sterren recensies voor Brieven uit Genua

De artistiek leiders van Toneelgroep Maastricht, Servé Hermans en Michel Sluysmans, zijn samen te zien in een theaterbewerking van Ilja Leonard Pfeijffers in 2016 verschenen autobiografie Brieven uit Genua. Ze worden op het toneel bijgestaan door sopraan Lies Verholle, die aria’s ten gehore brengt van Monteverdi, Puccini en Arditi.

Hermans en Sluysmans spelen Ilja Leonard Pfeijffer, de Nederlandse schrijver die in 2008 samen met zijn geliefde Gelya naar Rome fietst. Ze vestigen zich in Genua, de labyrintische havenstad met haar duistere steegjes, ontelbare palazzi en evenzovele gelukzoekers. Een paar jaar later vertrekt Gelya naar Berlijn, en vindt de schrijver zichzelf terug onder een lekkende parasol in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet. Hij probeert zijn leven te vatten in brieven, gericht aan zijn voormalige geliefde Gelya. Alle brieven zijn echt en daadwerkelijk verstuurd.

‘Misschien moet iemand anders mij maar spelen.
Ik weet niet meer zo goed hoe het moet om mij te zijn.’

Pfeijffers Brieven uit Genua is het ultieme vervolg op La Superba (Libris Literatuurprijs 2014) een adembenemende ode aan Genua, de stad waarop hij in 2008 verliefd werd.
Maar waar La Superba vertrekt vanuit de fictie bestaat in Brieven uit Genua enkel de naakte waarheid. Door zijn brieven te combineren met Italiaanse aria’s brengt Toneelgroep Maastricht een intiem literair en muzikaal miniatuur over de verhouding tussen Italië en Nederland, feit en fictie, wens en waarheid, schrijven en leven.

Toneelgroep Maastricht
Spel: Servé Hermans, Michel Sluysmans
Tekst: Ilja Leonard Pfeijffer
Bewerking en regie: Michel Sluysmans
Zang: Lies Verholle
Piano: Elisabeth De Loore
Decor- en lichtontwerp: Catharina Scholten

Voor maar € 14,50 extra kun je én van de voorstelling én van een heerlijk etentje genieten bij Bistrobar Mr. Sammi.
Reserveren Mr. Sammi kan alleen telefonisch: 0475 – 21 21 94

  “Brieven uit Genua is een literair en in mindere mate muzikaal kleinood, waarin de meanderende, barokke zinnen van Pfeijffer door de tekstbehandeling van de acteurs licht en lucht krijgen. Uiteraard verre van volledig in vergelijking met het boek, maar het zelfbeklag van de verlaten minnaar, en de diepe ernst waarmee de wereld wordt beschouwd geven aan dit theater een diepe betekenis.”

  De Volkskrant

  “Een uiterst respectvolle bewerking is het, waarin Sluysmans zich zelfs verontschuldigt voor het sleutelen aan de oorspronkelijke tekst. Dat is niet nodig, zoveel nederigheid. De observaties en mijmeringen van de schrijver vinden netjes hun plaats in de voorstelling.”

  NRC Handelsblad

  “Sluysmans componeerde met teksten uit het boek een onderhoudende, soms hilarische schets van diens Genuaanse leven, met bijbehorende ontmoetingen en liefdes en bovenal, van diens innerlijk. Dat is vaak nogal mistroostig, want 'ik voel mij zoals het weer.”

  Trouw

  ““Hermans speelt Pfeijffer met verve!” Het sublieme melancholische spel van de twee (Hermans en Sluysmans) gebeurt in een overgave aan de schoonheid. Elisabeth De Loore verklankt die in haar pianospel…(red.). Sopraan Lies Verholle zingt onder andere aria’s uit werk van Puccini, Monteverdi, Janáček, liederen van Paolo Conte en op het einde van Franz Schubert. Ook de twee acteurs zingen solo of in duet, en met Lies Verholle geeft dat een meerstemmigheid om volop van te genieten. “Een theaterkrachttoer is het. Kortom: Brieven uit Genua is literair muziektheater om te koesteren.””

  Theaterkrant

  “Het resultaat is een rijk gevulde cocktail van monoloog, muziektheater (dankzij de prachtige bijdrage van sopraan Lies Verholle en pianiste Elisabeth De Loore) en miniatuur-ontmoetingen die Pfeijffer had met enkele Italiaanse paradijsvogels, bijrollen gespeeld door Michel Sluysmans. Dar waar de flamboyante Hermans/Pfeijffer met zijn intense spel het publiek bij de strot grijpt (en geen moment loslaat) zorgt Sluysmans met zijn ingetogen, kalme aanwezigheid voor ademruimte.”

  De Limburger

  “Ik vond de voorstelling heel erg mooi, maar tegelijkertijd ook heel erg confronterend. Maar op een goede manier. Het is gebaseerd op mijn autobiografische brievenboek ‘Brieven uit Genua’ en dat betekent dus dat alles wat ik daarin heb geschreven echt is gebeurd.”

  Ilja Leonard Pfeijffer – L1 radioprogramma De Stemming

  alle theater