Van Boek naar Doek


Van Boek naar Doek: Sprakeloos

Boeken en films vertellen allebei verhalen. Toch gaat een schrijver heel anders te werk dan een filmmaker. Waarom zijn boekverfilmingen zo populair en is er tegelijkertijd zoveel discussie over? Hoe worden de verschillen tussen woord en beeld overbrugd? En is een verfilming een verrijking van het verhaal of juist eerder een verarming? Met Van Boek naar Doek zetten de Bibliotheek Bibliorura en ECI Cultuurfabriek verfilmde boeken met een maatschappelijke invalshoek centraal.

Op zondag 22 januari 2023 van 14.00 tot 16.45 uur draait het om Sprakeloos. Dit autobiografische boek van de Vlaamse schrijver Tom Lanoye kwam uit in 2009. In 2017 werd het verfilmd door regisseur Hilde Van Mieghem.
Sprakeloos gaat over de aftakeling van de moeder van de schrijver, ‘een slagersvrouw en amateuractrice eersteklas’. Na een beroerte is haar taalvermogen geminimaliseerd.

Sprakeloos is niet alleen een monument voor zijn moeder, het gaat ook over Lanoye zelf; over zijn jeugd en over de bepalende invloed van zijn ouders. Een voor veel mensen herkenbaar verhaal over verlies, losmaken en mantelzorgen.

Programma

· Introductie over het boek
– Vertoning film Sprakeloos
– Nagesprek met een neurorevalidatie- en mantelzorgdeskundige

Tussendoor is er een pauze.

Locatie: ECI Cultuurfabriek (filmzaal 1e’verdieping), Eci 13 in Roermond

Tickets:
€15,50 euro (inclusief een drankje tijdens de pauze) en zijn te koop via de website of aan de receptie van de ECI Cultuurfabriek
Koop hier je ticket

Let op: filmpas is niet geldig

Houd www.bibliorura.nl en www.ecicultuurfabriek.nl in de gaten voor volgende edities van Van Boek naar Doek.