Edelsmeden

Bij edelsmeden werk je met onder meer (edel)metaal, kunststof of hout en leer je jouw creativiteit om te zetten in een uniek product. Je leert de technieken die je nodig hebt voor het maken van sieraden.

In deze cursus leer je je creativiteit om te zetten in sieraden en objecten van onder andere metaal, kunststof en hout. Edelsmeden is een technisch vak maar belangrijk is ook het leren ontwerpen van sieraden. Je leert de basistechnieken die je nodig hebt voor het maken van sieraden, bijvoorbeeld zagen, solderen, het maken van een ring. Met deze basistechnieken kun je al mooie sieraden maken. Deze technieken kunnen uitgebreid worden, bijvoorbeeld met emailleren en gieten. Je kunt dan verschillende technieken en materialen gaan combineren.

We werken in de cursus soms ook met opdrachten. Het gaat in deze opdrachten vooral om het leren van een techniek. De opdracht kan een thema, een ontwerp of de uitdaging van een nieuw materiaal zijn. Uiteraard is er ook ruimte om je eigen werk te maken. Naast het leren van techniek is het ontdekken en verder ontwikkelen van een eigen stijl belangrijk. Je kunt werken met onder meer metaal, kunststof, hout, papier en porselein. In deze cursus is het belangrijk dat iedereen in zijn eigen tempo werkt. De docent legt elke nieuwe opdracht graag individueel uit.

De basis- en gevorderde cursisten zitten in gemengde groepen. Het cursusseizoen start in september, maar inschrijven is mogelijk op ieder moment van het jaar. Materiaalkosten zijn niet bij de cursusprijs inbegrepen.

De les op maandag wordt verzorgd door Kristy  Bujanic.
De lessen op dinsdag en vrijdag worden verzorgd door Don Possen.
De les op woensdag wordt verzorgd door Rini Ronckers.

Wil je kennismaken met de docent en de manier van lesgeven? Vraag dan een proefles aan. Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via beeldend@ecicultuur.nl.

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

Klik op de cursus voor meer info:

kies
start
dag & tijd
duur
frequentie
lesprijs
start: 20/09/2023
dag & tijd: wo 19:30u
duur: 135min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €120,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 19/09/2023
dag & tijd: di 09:30u
duur: 135min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €120,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 22/09/2023
dag & tijd: vr 09:30u
duur: 135min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €120,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: 18/09/2023
dag & tijd: ma 19:30u
duur: 135min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €120,00
kies deze cursus
€ ..,..
start: gehele jaar
dag & tijd: Woensdag
duur: 135min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €120,00
kies deze cursus
€ ..,..

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen. Voor de allerjongsten: kijk bij onze kindercursussen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

  over de docent: Rini Ronckers

  Rini is afgestudeerd aan de Stadsacademie Maastricht, afdeling sieraadvormgeving. Daarna heeft ze de opleiding glaskunst gevolgd aan het IKA in Mechelen, België. Geregeld neemt ze deel aan cursussen en workshops om haar kennis wat betreft technieken en materiaal uit te breiden. Sinds 1991 geeft Rini al cursussen; voorheen aan het Centrum voor de Kunsten Roermond en nu bij ECI cultuurfabriek. Tevens heeft ze les gegeven aan Kunsten Centrum Venlo en het IKA in Mechelen, België. Haar eigen werk bestaat uit unica sieraden, objecten en installaties. Het werk heeft vaak een thema zoals de positie van de vrouw in de samenleving, de mens en soms gaat het puur om de vorm. Kenmerkend in haar werk is de combinatie van materialen, bijvoorbeeld metaal met glas of glas met textiel. Rini exposeert regelmatig werk. Haar werk was te zien in diverse tentoonstellingen in Nederland, België, Duitsland, Finland. Op www.rinironckers.nl kun je haar werk bekijken.

  over de docent: Don Possen

  Don is in 2014 afgestudeerd aan de Vakschool in Schoonhoven, daar behaalde hij zijn diploma tot edelsmid. In 2018 studeerde hij af aan de afdeling Autonome Beeldende Kunst. In 2019 behaalde hij zijn diploma Docent Beeldende Kunst en Vormgeving, beiden aan de Kunstacademie in Maastricht. Hij heeft interesse in allerlei ambachten. Naast edelsmeden houdt Don zich dan ook bezig met papier scheppen en analoge fotografie (anthotypie). Sinds 2019 werkt Don als edelsmid onder de naam ‘negentiennegentig’, klik hier om zijn werk als edelsmid te bekijken.


  alle cursussen

  Proefles  *verplichte velden