SpiegelbeeldenExpositie Yvonne Schroeten
Schilderijen en reacties

Opening: zondag 11 oktober, 15:00 uur
Te zien t/m woensdag 30 december

Yvonne Schroeten is beeldend kunstenaar. En ze schreef een roman. Als beeldend kunstenaar is zij opgeleid aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Haar roman schreef ze enige tijd geleden tijdens een werkperiode in een gastatelier in Toscane. Beeldend werk en roman hebben een zelfde onderwerp en zijn sterk verweven. Samen vormen zij een tocht naar het mysterie van het bestaan.

De roman Geheel de hemel weerspiegelend
In de roman is de hoofdpersoon een beeldend kunstenaar die in retraite gaat. Zij onderzoekt de zin, de onzin en het nut van kunst. “Spreektmijnbeeldtaalzichnoguitoverdatwatwerkelijkbelangrijkis?”
In dit proces overschrijdt ze de grens tussen fictie en werkelijkheid en belandt in vervreemdende werelden, waaruit ze ook weer herrijst.

Schilderijen
In haar schilderijen toont Yvonne Schroeten die vervreemdende werelden.
Zij bereidt haar werk intensief voor. Haar onderzoeksmateriaal bestaat
uit foto’s, knipsels van foto’s, schetsen, teksten, schilderingen en aantekeningen. Vaak zijn ze samengevoegd tot losse collages, schuivende onderdelen. De herkenbare elementen figureren in de overwegend abstracte schilderijen. En zo vormen ze samen een soort landschap, soms dreigend en verontrustend, dan weer licht en transparant. De titels die Yvonne Schroeten aan de schilderijen geeft zijn een korte regel als in een gedicht. Vaak houden ze een belofte in, of een verwachting.

Reacties
Roman en schilderijen zijn aanleiding geweest om musici, dansers, filmers, filosofen, en amateurkunstenaars te vragen te reageren op het werk, en voor educatieve projecten. De reacties worden getoond in een programma van presentaties en activiteiten in Weert en Roermond.

Opening
De expositie wordt geopend door wethouder van cultuur Ferdinand Pleyte van Roermond en Geert Gabriëls van Weert, in het kader van de unieke samenwerking van beide gemeenten bij de totstandkoming van dit project. Ridsert Hoekstra, curator van de expositie, verzorgt een korte inleiding. Twee dansers bewegen zich door schilderijen en tekst. Behalve werk van Yvonne Schroeten zijn ook reacties op haar roman te zien:

  • Dansproductie in samenwerking met het Huis voor de kunsten Limburg.
  • Filmproductie van Kim van Bis.
  • 10 winnende werken van de wedstrijd van amateurkunst.
  • Presentatie educatiefproject van Scholengemeenschap Sint Ursula Horn en Het college Weert.

Deze expositie is onderdeel van het Cross-Border-Kunstproject Spiegelbeelden, met een tweede expositie in de Annex Weert en tal van gratis culturele activiteiten in Weert en Roermond.

Bekijk hieronder het programmaboekje
SB programmaboekje A5_DEF_digitaal (1)