Vooropleiding Kunstacademie

Het is nu niet meer mogelijk om je aan te melden voor deze cursus. In september start een nieuwe cursus.

Wil je professioneel fotograaf, architect, grafisch ontwerper, kunstdocent of vrij kunstenaar worden? Dan is de Vooropleiding Kunstacademie echt iets voor jou! Hier ontwikkel je talent en oriënteer je je op een creatief beroep. Ook kom je erachter in hoeverre een toekomst in de beeldende kunst bij je past.

Let op: voor deze cursus is geen proefles beschikbaar. Graag ontdekken of de cursus iets voor jou is? Neem dan contact met ons op (via: beeldend@ecicultuur.nl) en houd de website in de gaten voor de datum van onze open dag. In september 2023 starten we met een nieuwe cursus. Vanaf januari 2024 is het niet meer mogelijk in te stromen.

Deze cursus is bedoeld voor wie goed voorbereid naar de Kunstacademie wil, of voor wie wil ontdekken of een creatief beroep bij je past.

In 25 praktische lessen leer je veel verschillende technieken kennen. De opdrachten zijn soms moeilijk en altijd uitdagend. Je ontwikkelt een zelfstandige, onderzoekende en creatieve werkhouding. Ook zullen een aantal opdrachten thuis gemaakt worden.

De cursus wordt afgesloten met een presentatie en beoordeling van je opgebouwde portfolio. Je werk mag je tentoonstellen tijdens de jaarlijkse cursisten expo. Het beoordelen van je portfolio gebeurt tijdens het jaar heen en aan het einde van het cursusjaar. Het werkproces dient door schetsen, aantekeningen, proefjes en foto’s in een portfolio, het ‘logboek’, te worden vastgelegd.

In de loop van de cursus wordt een gastles verzorgd door docenten van de opleiding Vaktherapie beeldend. De activiteiten die aangeboden worden liggen in lijn met activiteiten die aangeboden worden tijdens een aannamedag.

De Vooropleiding Kunstacademie heeft een samenwerkingsverband met de Academie in Maastricht en de opleiding Vaktherapie beeldend van Zuyd Hogeschool. Bij positief advies hoef je geen praktijktoelatingsexamen voor de Vaktherapie beeldend meer te doen. Een gesprek met docenten van de opleiding is wel een vereiste. Kunstacademie Maastricht: een positief advies van de oriëntatiecursus én een positief advies door de academie = direct toelaatbaar tot de opleiding mits voldaan aan wettelijke inschrijfverplichtingen én er plek is (numerus fixus).  Uitzondering daarop is de opleiding Architectuur en Interieur, zij hanteren een uitgebreidere toelatingsprocedure.

Het behaalde certificaat (vrijstelling eerste ronde) is voor inschrijving bij de Kunstacademie één jaar geldig. Voor alle andere (kunst) studies levert de cursus een dijk van een portfolio op.

Neem voor meer informatie contact op met onze beeldende kunst afdeling via: beeldend@ecicultuur.nl

Meer informatie over de vakken
Je krijgt les van verschillende docenten op het gebied van tekenen, schilderen, land art, 3d object, design, visuele communicatie, woord en beeld en portfolio samenstellen. We focussen tijdens deze lessen op jouw keuzerichting.

Portfolio
Je leert te werken in een portfolio om al je ideeën te verzamelen.

Tekenen
In de teken/schilderlessen leer je over diverse technieken binnen de schilderkunst. Belangrijk is het vrij leren omgaan met tekenen en het onderzoekend bezig zijn. Sommige thuisopdrachten voer je uit in je logboek.

Portfolio, woord en beeld
Hoe stel je een goede portfolio samen? Hoe selecteer je je werk? Welke lay-out gebruik je? In de kunst wordt tekst vaak omgezet in beeld en andersom. Belangrijk, want zo kun je het omzetten toepassen naar een discipline naar keuze.

Portfolio fotografie
Hoe fotografeer je jouw eigen werk op een goede manier, gericht op compositie, belichting etc.? Goede foto’s zijn van essentieel belang om goed voor de dag te komen.

Autonoom, out-of-the-box, 3D-object
Maak een 3D-object. Een installatie vanuit een autonome manier van denken. Hoe ga je materialen ideeën en technieken? Hoe ga je met je creatieve denkproces om? Ook dit komt aan bod tijdens de cursus.

Land-art
Hoe kun je het landschap om je heen kunstzinnig vormen met aangeboden materialen of met materialen die je in de natuur vindt? Je ontdekt het tijdens Land-art.

Architectuur
Maak kennis met de basisprincipes van architectuur.

of

Design
Tijdens het onderzoek is het proces net zo belangrijk als de resultaten. Door stap voor stap door het proces te gaan en te experimenteren met intuïtie en materialiteit ontstaat er een object met een eigen handschrift. Tijdens de les gaan we aan de slag met een spel van materiaal, kleur, herhaling en constructie.

Viscom (visuele communicatie)
Maak kennis met de wereld van de visuele communicatie. Denk aan stopmotion, foto’s ,een film of een andere digitale werkvorm.

Woon je in de gemeente Leudal en ben je jonger dan 18 jaar? Dan krijg je maar liefst 67% (!) korting op deze cursus. 

Je kunt je het gehele jaar inschrijven voor deze cursus.

Klik op de cursus voor meer info:

kies
start
dag & tijd
duur
frequentie
lesprijs
start: 20/09/2023
dag & tijd: wo 18:30u
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €601,98
kies deze cursus
€ ..,..
start: gehele jaar
dag & tijd: Woensdag
duur: 150min.
frequentie: elke week
lesprijs: v.a. €601,98
kies deze cursus
€ ..,..

Je kunt op elk gewenst moment starten met de cursus, tenzij anders aangegeven.

Lees voordat je je inschrijft voor een cursus de informatie over de verschillende cursusvormen. Voor de allerjongsten: kijk bij onze kindercursussen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met onze beeldend afdeling, via: beeldend@ecicultuur.nl.

Heb je onvoldoende financiële middelen om je kind in te schrijven voor een cursus? Neem dan contact op met Leergeld Nederland of Jeugdfonds Sport & Cultuur.

  over de docent: Ruth Houkes

  Sinds 2003 geeft Ruth glazenierlessen. Eerst aan het Centrum voor de Kunsten en sinds 2011 aan de ECI cultuurfabriek. Naast docent is ze zelfstandig kunstenaar. Haar werk is ook regelmatig te zien tijdens exposities in diverse galeries en op haar site kun je haar werk bewonderen, www.glasinuitvoering.nl.

  over de docent: Arjen Bakermans

  Arjen werkt als beeldhouwer/ keramist in opdracht en in vrije productie. Ook geeft hij creatieve workshops en keramiekcursussen voor groepen in zijn atelier in Swalmen, bij ECI cultuurfabriek in Roermond en bij Kunstencentrum Jerusalem in Venray.

  over de docent: Michel Govers

  Al van jongs af aan is hij gefascineerd door het tekenen. Alles wat hij zag werd vastgelegd op papier. Al geruime tijd illustreert hij voor verschillende opdrachtgevers, van cartoons tot karikatuur tot portret. Hij heeft gestudeerd aan de Hogeschool voor kunsten in Tilburg en heeft daar zijn 1e graad bevoegdheid gehaald.

  over de docent: Gwain van der Meulen

  Gwain heeft 3 jaar Audio-Visuele vormgeving gestudeerd op de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en daarna in Maastricht de Docent Beeldende kunst richting afgerond.Hij gaf tijdens zijn studie filmlessen aan 1e en 2e jaars studenten van de kunstacademie.

  over de docent: Lobke Houkes

  In 2019 studeerde Lobke af aan de opleiding decor- en kostuumontwerp aan de toneelacademie Maastricht. Aansluitend besloot ze nog een tweejarige studie tot docent beeldende kunst te volgen. In de zomer van 2021 start ze haar Master Kunsteducatie aan de FHK in Tilburg.
  Lobke heeft ervaring op verschillende niveaus. Zo geeft ze naailes en workshops op het basisonderwijs, stond ze voor de klas op het middelbaar onderwijs en gaf ze tijdelijk les op de opleiding vaktherapie aan het hbo.
  Buiten haar werk als docent is ze werkzaam als decor- en kostuumontwerper en maakt ze haar eigen voorstellingen. Ze is een allround docent die zich thuis voelt in verschillende beeldende afdelingen.
  In haar werk combineert ze haar liefde voor theater en beeldende kunst om te komen tot een samensmelting van verschillende disciplines.


  alle cursussen

  Proefles  *verplichte velden