Bacurau


Drama
130 min
Brazilië, Frankrijk
Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles
Sonia Braga, Udo Kier, Barbara Colen

Na de dood van haar oma Carmelita, keert kleindochter Teresa voor de begrafenis terug naar het geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge Noord Oosten van Brazilië. De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze er achter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er veel onrust. Het blijkt de voorbode van bevreemdende gebeurtenissen die bedoeld zijn om onder de radar te blijven. De dorpelingen trekken alles uit de kast om hun plek te verdedigen, al is niet meteen duidelijk wie of wat hen bedreigt.

Bacurau is een bijzondere mix van western, horror en lowbudget science fiction die zich afspeelt in de nabije toekomst. Tegelijkertijd kan de film  gezien worden als een geëngageerd drama. Het IFFR had begin dit jaar de Nederlandse première. De wereldpremière was in 2019 op het Filmfestival van Cannes, waar de film de Juryprijs in de wacht sleepte.

“Een geniale wraakwestern die afrekent met onrecht” Trouw
“Maar de zeggingskracht van Bacurau gaat ver voorbij de Braziliaanse grenzen. Hij mag dan spelen in de nabije toekomst, de film gaat over nú. Hij is gemaakt vanuit dezelfde impuls die mensen over de hele wereld deze dagen de straat op laat gaan om te scanderen dat #BlackLivesMatter. Ook Bacurau schreeuwt vanuit de grond van z’n hart dat al die mensen in de marge er wél toe doen.” Filmkrant

Volkskrant  ****


    alle films