tijden & tickets

zo 28/4  13:00  Tickets

Grensgeval


Documentaire
110 min
Peter Crins

In de film vertellen ooggetuigen uit zowel België als Nederland op indringende wijze hoe zij de Eerste Wereldoorlog hebben ervaren. Aan het einde van die oorlog woedde, net zoals in de huidige tijd, een wereldwijde pandemie, de Spaanse griep, die veel slachtoffers heeft geëist. Ook die pandemie komt aan bod.

Negentigplussers vertellen voor de camera hun verhalen. Deze verhalen geven een prachtig authentiek historisch beeld over deze periode. In de film wordt onder meer aandacht besteed aan de vluchtelingenstroom vanuit België naar Nederland. Hoe ging Nederland om met de honderdduizenden Belgische en Franse vluchtelingen die de grens bij onder meer Stramproy overstaken op zoek naar veiligheid? Hoe was de opvang van Franse vluchtelingen in Weert geregeld? Een aantal van deze vluchtelingen is in Weert gestorven en begraven op het Martinuskerkhof. Hoe ging de mobilisatie in Nederland in zijn werk?

Wat betreft de Belgische kant hoort u verhalen over jongemannen die moesten vechten in de afschuwelijke loopgraven aan de IJzer. Ook de grote ontploffing van een munitietrein bij het treinstation van Hamont op 18 november 1918 komt aan de orde.

Tickets €13,50 inclusief koffie, thee, fris in de pauze
Filmpas is niet geldig

Programma:
13:00-13:10 inleiding
13:10-14:10 Film Grensgeval
14:10-14:40 Pauze in het Cultuurcafé
14:40-15:30 vervolg film
15:30-15:45 nagesprek met Peter Crins

 


    alle films