Special

Zondebokken


Film
88 min
België
Rockey Grispen
Ruben Ruette, Mitchell Spruyt, Ilona Dings, Hugo Weerens, Dreez Cox, Jan Verbruggen, Huub Alleleijn,

1789. Maeseyck. In het grensstadje zijn er op het einde van de 18e eeuw overvallen van de ‘Bokkenrijders’ – een beruchte dievenbende die met Bokken door de lucht zouden vliegen. 
In een wereld die getroffen is door pest en honger, proberen twee gerechtsdienaars het mysterie van de Bokkenrijders te ontrafelen, maar ze worden geconfronteerd met corruptie, verraad en zelfs de Duivel. 

Zondebokken vertelt het verhaal over gewone mensen die geconfronteerd worden met de brutaliteit van sociale ongelijkheid waarin ze proberen te overleven.

Het is een film die laat zien dat de geschiedenis van de 18de eeuw zich in vele opzichten opnieuw herhaalt.

 

Tickets €10
Filmpas is niet geldig

Extra informatie:

Wat weet u van de legendarische en beruchte Bokkenrijdersbendes uit de 18de eeuw? Wellicht heeft u via De Efteling (Villa Volta) of Suske en Wiske ooit wel eens over hen gehoord.

In de 18de eeuw hebben zeven Bokkenrijdersbendes de regio van Belgisch- en Nederlands Limburg onveilig gemaakt. Het gerecht trad buitensporig hardhandig op waardoor er heel veel onschuldige mensen zijn terechtgesteld. Naar schatting zo’n 450 mannen en vrouwen.
De Bokkenrijders jagen angst aan in een wereld gevuld met grote onrust. Een wereld die ook nog steeds veel raakvlakken met onze tijd: vluchtelingen, de kloof tussen arm en rijk, maatschappelijke onrust, oorlog en pandemieën… Of het nu in de film gaat om dorpeling
en, vluchtelingen of Bokkenrijders. Ze zitten allemaal in dezelfde miserie.


    alle films