Nieuws

Mouna Laroussi: “Juist als je niets meer kunt, besef je wat je het meest mist”

13/3 2024

Ze heeft een haat-liefde verhouding met haar lichaam. Toch hebben gezondheidsproblemen in het verleden Mouna Laroussi (42) doen beseffen hoe krachtig ze is en wat haar wensen zijn. Het resultaat? Bewust genieten van haar gezin en dierbaren en haar derde solovoorstelling ‘Waanzien’. „Juist als je niets meer kunt, besef je wat je het meest mist”, vertelt de choreografe en theatermaakster.

Tekst: Colette Boegman

Mouna Laroussi. — © Foto Ruud Pos

Laroussi heeft zojuist haar jongere zus Hind op het vliegtuig naar Dubai gezet, als ze vertelt over de voor hen bijzondere week. „Mijn vader is benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau voor zijn buitengewone inzet voor het bevorderen van handelsbetrekkingen met Marokko en andere landen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daarnaast deed hij veel voor goede doelen. Willen verbinden is iets dat wij als gezin allemaal proberen, Hind met haar zang, ik met dans, theater en mijn interdisciplinaire voorstellingen.”

Laroussi komt uit een creatief gezin, met een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader. Samen met haar zusje zangeres Hind (Idols) en zus Imen, chief marketing officer van een groot consultancybedrijf, groeide ze op in Gouda. Als kind vond Laroussi alles leuk: paardrijden, atletiek, dansen. Tot ze op haar zestiende een dubbele hernia kreeg en verplicht bedrust moest houden. „Als alles wegvalt, voel je wat je echt wil. Ik miste het dansen zo, dat ik daarop na mijn herstel de focus ben gaan leggen.”

Hind

Ze danste en maakte choreografieën voor Hind en voor verschillende demo-teams, gaf dansles en werd steeds meer aangetrokken tot het theater. „Die brede interesse die ik als kind had, is er nog steeds. En waarom zou je je beperken tot één discipline, terwijl er zo veel manieren zijn om iets over te brengen? Daarom maak ik in mijn voorstellingen behalve van dans gebruik van bijvoorbeeld spoken word, rap en mime. Niet alles is uit te drukken in woorden.”

Haar onewomanshow Waanzien valt onder het kopje cabaret. „Mijn werk is eigenlijk een aaneenschakeling van korte, fragmentarische scènes waarin verschillende typetjes met een flinke dosis humor de revue passeren. Daarbij gebruik ik mijn biculturele achtergrond. Fatima, mijn alter ego, komt in deze show voorbij om verschillen te duiden en begrip hiervoor te creëren.”

Klik hier en lees het hele artikel op de website van De Limburger

Donderdag 18 april speelt Mouna de voorstelling Waanzien in het theater van ECI cultuurfabriek. Klik hier voor meer informatie