do 21/3  20:00  € 18,50
12+, Dans
Theater
21/3
Jeugdzorg

DOX / Dalton Jansen

Birds


Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam. De vogels buiten waren vrij! Hoe zou het hem zelf vergaan als hij vrij was? 

Echte vrijheid, hoe ziet die eruit? Hoe deal je met de toekomst als je geen veilig nest hebt gehad? Ben je wel klaar voor de maatschappij? En is de maatschappij wel klaar voor jóú?
In Birds word je meegezogen in de belevingswereld van de jongeren die wonen in een jeugdzorginstelling.

Eenzame dwaaltocht
De jonge talentvolle choreograaf en danser Dalton Jansen won in 2022 met deze voorstelling vol dans, spoken word en muziek een Zilveren Krekel. Dalton Jansen keek in de jeugdzorginstelling waar hij opgroeide vaak uit het raam naar de vogels buiten. Ze waren vrij, maar wel de hele dag bezig hun eten bij elkaar te sprokkelen. Hoe zou het hem zelf vergaan als hij straks vrij was? Zou hij het redden, daar in de buitenwereld? Geïnspireerd door zijn eigen verleden voelt Dalton Jansen de noodzaak om dit verhaal te vertellen over de eenzame dwaaltocht van jongeren die vast zijn komen te zitten in hun leven en de maatschappij. En om te laten zien dat je jezelf daaruit kunt vechten.

Dalton Jansen:
“Als je in een jeugdzorginstelling woont, kun je het gevoel hebben dat je een outsider bent. Je bent onderdeel van de maatschappij, maar je voelt je beperkt door je omgeving. Opgeven? Dat is nooit een optie. De één moet harder vechten dan de ander. Er zijn altijd tegenslagen en deze moeten we omzetten in iets positiefs, want er is een levenspad voor iedereen.”

Pers
Een eerlijke, rauwe voorstelling over een jeugd in de jeugdzorg. – Volkskrant  

Verplichte kost. Een geslaagde combinatie van tekst en beweging die laat zien dat de jeugdzorg dringend aan herziening toe is.- NRC

Intens betoog over vrijheidsberovende jeugdzorg. – Het parool

Prijzen en nominaties
Birds won de Zilveren Krekel 2022 in de categorie “meest indrukwekkende productie”. “De vogels buiten zijn voor hem de vrijheid, hierbinnen kan de jongen geen kant op. Birds opent voor ons de deur naar zijn binnenwereld, letterlijk en figuurlijk. Zijn verdriet, woede en wanhoop worden weliswaar sierlijk gespiegeld in de bewegingen van de dansers, maar is vooral rauw en recht voor je raap”, aldus de Jury.

Ook sleepte de choreograaf de Jonge Zwaan voor “de meest indrukwekkende jeugddansproductie”. Uit het juryrapport: Dalton Jansen heeft het maatschappelijk actuele en voor hemzelf zeer persoonlijke thema van langdurig verblijf in jeugdzorg verwerkt tot een indringende voorstelling, waarin dans en acteren gelijkwaardig en wederzijds aanvullend zijn. Tekst, choreografie en vormgeving zijn krachtig, beeldend en schrijnend.

Danser Jefta Tanate was genomineerd voor een Zwaan in de categorie “meest indrukwekkend jeugddansprestatie” voor zijn rol in met als toelichting: Zijn onwaarschijnlijke soepelheid en groovy muzikaliteit stellen hem in staat steeds met veel risico te dansen. Complex dansmateriaal krijgt bij Tanate een natuurlijke, schijnbaar moeiteloze kwaliteit. Tegenover de zware thematiek in Dalton Jansens voorstelling stelt hij een lichtheid die een welkom tegenwicht vormt, zonder de beklemmende intensiteit te verliezen.” 

Credits
Concept Dalton Jansen Choreografie Dalton Jansen i.s.m. Rúben Garcia Arabit, Jefta Tanate en in cocreatie met performers Eindregie Anne Maike Mertens Tekstbijdrage Bart van den Donker, Leandro Ceder, Dalton Jansen, Anne Maike Mertens en in cocreatie met performers Dans en spel Tuan Tran, Youri Peters en Joenoes Polnaija Muziek Winterdagen Lichtontwerp Jasper Nijholt Kostuumontwerp Odair Pereira en Melitia Grace Wiebers Artistieke coaching Timothy de Gilde & Hildegard Draaijer Coproductie van Stichting BlackBirds met DOX, Productiehuis Theater Rotterdam & Nineties productions Met dank aan Yousri Benriad, Patricia Furtado, Lili Mercera, Jary Dekkers van stichting Pameijer voor hun bijdrage aan de voorstelling

Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.


    alle theater