ma 24/9  20:00  
Divers
ECI Café
24/92018

ECI Live

OVERgelukkigHEID


Talkshow
Op maandag 24 september presenteert de ECI cultuurfabriek, in samenwerking met BiblioRura, een wervelende talkshow OVERgelukkigHEID.  Bestel je GRATIS tickets hiernaast.

ECI live is actueel, maatschappelijk, cultureel, literair, muzikaal, soms ook politiek en stelt zich tot doel om per aflevering een thema vanuit verschillende kanten te belichten. Zo komen verschillende ideeën die leven binnen het Roermondse bij elkaar, nodigen we uit tot debat, maar proberen we vooral een informatieve, vitale en gezellige avond te organiseren.

OVERgelukkigHEID
Geluk, een taak van de overheid? | Kan je geluk wel besturen?

Geluk, je moet geluk hebben om het te hebben. Geluk zit in jezelf, geluk maak je zelf. Zeggen ze. Toch bemoeit de overheid zich met geluk. Kan de overheid zich niet beter met wegen, woningen, uitkeringen en paspoorten bezig houden? En met een fatsoenlijke rechtspraak en de politie?

Tijdens deze editie van ECI live over Geluk trappen we af met een wel heel bijzondere Dans performance. Dansmakers Mami Izumi (Japan) en Roshanak Morrowatian (Iran) waren onlangs te zien tijdens het Limburgfestival, worden ondersteund door talentplatform VIA Zuid en werken onder van vlag van de Stichting Bevordering Professionele Dans Limburg.

In hun jongste werk ‘Polished’ doen ze onderzoek naar ‘hoffelijkheid’. Hoffelijkheid gaat over hoe je sociaal correct, respectvol en met begrip en zorg voor je omgeving te gedragen. Hoffelijkheid zorgt voor respect en prettige communicatie maar neemt tegelijkertijd hele eigen vormen aan. Want sociaal wenselijk in de ene cultuur is dat soms niet in een andere. Mami en Roshanak groeiden beide op met een andere set sociale basisregels en ondanks dat ze inmiddels allebei elders wonen en werken, dragen ze die regels nog altijd met zich mee. Soms is dat in harmonie, soms ook botst dat met de Europese cultuur.

Vrij vertaald hoe verhouden we ons tot elkaar, zodanig dat het klopt en we het in de openbare ruimte een beetje gezellig hebben met elkaar, een beetje gelukkig zijn wellicht? Tijdens ECI live krijgen we een preview van ‘Polished’ te zien.

Onze presentator Joyce Spijker​ gaat in gesprek met Laurens Bijl.​ Hij is gelukscoördinator en adjunct gemeentesecretaris bij de Gemeente Roerdalen. Deze gemeente durft het aan op zoek te gaan naar het geluk voor haar inwoners. Hoe doet ze dat? Kan ze dat? En als die beste ambtenaren de zoektocht naar geluk nu allemaal mooi organiseren, krijgt de burger dan weer meer vertrouwen in het gemeentebestuur? Kan je geluk eigenlijk wel besturen? En kan het bestuur daar dan ook verantwoording voor afleggen aan de gemeenteraad en de burgers ? Kan het alleen voor kleine gemeenten? Of kan het ook voor een stad?

Joyce Spijker praat met de rasbestuurder Tof Thissen​, oud wethouder en Eerste Kamerlid, oud directeur van de gezamenlijke sociale diensten in Nederland Divosa en nu directeur van het instituut voor de uitkeringen UWV en verzorgt Sjra Puts  (creatief denker) de column dit keer.

Of flirt de overheid met een modegril : Overal Happiness?
Het belooft een gelukkige avond te worden.

Zoals je van ons gewent bent sluit dichter Merlijn Huntjen​s weer af met een eigen poëtische samenvatting.

Volgende data van ECI live die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met het thema geluk:
-26 nov
-28 jan
-25 maart
-27 mei

Bestel je GRATIS tickets hiernaast!


alle theater