vr 24/3  20:00  € 19,50
Toneel
Theaterzaal
24/32023

Meervaart Producties

Jihad van Liefde


‘Omdat jouw verhaal ook het mijne is.’ – Mohamed El Bachiri

De Meervaart, George & Eran Producties en het Amsterdams Andalusisch Orkest brengen het indrukwekkende boek Jihad van Liefde van David Van Reybrouck naar het toneel. Een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling over een gewone man die – getroffen door het noodlot – zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt.

De aanslagen van Brussel
David Van Reybrouck tekende in Jihad van Liefde het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro op 22 maart 2016. Als Marokkaan en moslim was hij in de ogen van sommigen een potentiële dader, maar hij liet zich niet meeslepen door de orkaan van meningen en mediageweld die direct na de tragedie volgde.

Geen haat maar liefde
Het boek en zijn inspirerende en hoopvolle oproep tot medemenselijkheid op televisie gaven uitdrukking aan Mohameds liefde, verdriet en veerkracht. Een man die haat bestrijdt met liefde en menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan. Een bijzonder verhaal over liefde, pijn en verzoening. Met Mohammed Azaay in de hoofdrol.

Nagesprek in Cultuurcafé
Speciaal voor deze voorstelling is er in samenwerking met Amnesty Internationaal een nagesprek ontwikkeld. Het nagesprek duurt ongeveer 30 minuten en wordt begeleid door een gespreksleider die hiervoor door de Meervaart en Amnesty Internationaal is opgeleid. In het nagesprek ga je met andere bezoekers van de voorstelling in gesprek over de thema’s die in de voorstelling aan bod komen.

In de pers

NRC ☆☆☆☆

“Een aangrijpend portret van rouw en liefde”.

De Volkskrant ☆☆☆☆

“Jihad van Liefde is een schitterende mengeling van rouwbeklag, woede en loutering”.

Scènes ☆☆☆☆

‘prachtig gespeeld door Mohammed Azaay’

‘Mohammed Azaay wordt omringd door drie muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest die zijn vertelling fraai omlijsten met prachtig spel op kanun, ud, percussie en viool.’

De Theaterkrant

“Een fantastische hoofdrol van acteur Mohammed Azaay.”

Parool

“In een wereld van toenemende polarisatie is Jihad van Liefde een eilandje van barmhartigheid.”

Trouw  ☆☆☆☆☆

“Deze ‘Jihad van Liefde’ is een oprechte en hartverscheurend breekbare strijdkreet tegen wrok en onbegrip.”

Credits
Tekst & bewerking: Sarah Ringoet
Gebaseerd op: het boek ‘Een jihad van liefde’ van Mohamed El Bachiri, opgetekend door David Van Reybrouck uitgegeven door De Bezige Bij
Muziek: Amsterdams Andalusisch Orkest
Regie: Eran Ben Michaël (George & Eran Producties)
Met: Mohammed Azaay
Scenografie: “Silent Fragments of an Explosion…in the mind” door Kouwenhoven&Kranendonk
Decor en lichtontwerp: Kouwenhoven&Kranendonk
Campagnebeeld: Curly & Straight.
Producent: Meervaart & Senf i.s.m. Amsterdams Andalusisch Orkest en George & Eran Producties


Deze voorstelling is verplaatst van donderdag 28 mei 2020 naar vrijdag 2 april 2021 en vervolgens naar 19 maart n.a.v. de Coronavirus maatregelen. Heb je een ticket gekocht voor 2 april of 28 mei? Dan is het ticket gewoon geldig tijdens deze voorstelling!


Klik hier voor meer info over parkeren, horeca en annulering.


    alle theater