Femke Veltman


Femke is coördinator theater bij ECI cultuurfabriek. Waar ze vroeger zelf les gaf aan kinderen, coördineert en regisseert ze nu. Femkes liefde voor toneel ontstond op de basisschool. Thuis was er niet veel geld voor allerlei cursussen en hobby’s, maar haar vader werkte bij het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) als fotografiedocent. Kinderen van docenten mochten gratis cursussen volgen… Femke bedacht zich geen moment. Eerst volgde ze musicalles, daarna ging ze op toneel. Vanaf de eerste seconde was het raak: “Hier voel ik me thuis.”

Waar de weken op de middelbare school maar zo snel mogelijk voorbij moesten gaan voor Femke, kon de vrijdagmiddag haar niet lang genoeg duren. Dan was het tijd voor toneel! Het was haar vlucht uit de harde wereld. Die middag kon ze zichzelf zijn en was ze samen met gelijkgestemden. De liefde bleek zo groot dat ze zich aanmeldde voor de toneelacademie.

Ze had talent en al snel speelde ze in producties bij het CKE. Het was in die tijd dat ze ontdekte dat ze eigenlijk geen actrice wilde worden, maar regisseur. Haar eigen ideeën kunnen uitwerken, haar beelden op het toneel zetten. Later kwam daar lesgeven bij. Toen ze aan de slag ging met kinderen en hun enthousiasme voelde tijdens de lessen, wist ze dat ze hierin verder wilde.

In Femkes toneellessen creëert zij een veilige sfeer: “Heel belangrijk”, legt Femke uit, “want je stelt je volledig open, dat is kwetsbaar”. Op het toneel kun je dingen uitproberen die je in de echte wereld niet durft. Verlegen of timide kinderen krijgen de kans zich te laten zien. Je mag alles uitproberen. Ruzie maken? Prima, het heeft geen enkel gevolg. Naar de andere kant van de wereld reizen? Ga maar! Een jongen spelen als je een meisje bent en andersom. Heerlijk! Alles kan dus. Zo had ik bijvoorbeeld ooit een meisje in m’n groep dat élke les een weerwolf wilde spelen. Helemaal prima, doe lekker! 

Als je op het toneel staat, moet je samenwerken. Naar de ander kijken en daarop inspelen. Dat leer je. Je kunt het namelijk niet alleen, ook al zou je het willen.”

Het is belangrijk dat kinderen, als ze dat willen, de kans krijgen om toneellessen te volgen. Om zich persoonlijk te ontwikkelen, om te groeien, om zichzelf te zijn. De lessen in de ECI zijn voor iedereen toegankelijk. Eenmaal in het toneellokaal is het veilig. En mocht geld een probleem en een drempel zijn, zoals bij Femke vroeger het geval was, dan is er het JeugdCultuurFonds. Hier kunnen ouders via de juf, meester, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam een aanvraag doen voor het kind en het fonds betaalt vervolgens de toneel, muziek of beeldende lessen. 

Femke: “Toneel geeft de wereld kleur, de echte wereld is namelijk al ingewikkeld genoeg.”

Lees hier alle verhalen!


Hier doe je het voor

Julia, Imke & Jenny

Cultuurcoördinatoren Synergie

Namens ECI cultuurfabriek: Bedankt!