ECI Reports

Workshop glas

27/6 2022
Foto van Jonie Lomans
Jonie Lomans

Als stagiaire op de marketingafdeling krijg ik al een hoop mee van wat er allemaal speelt bij ECI cultuurfabriek. Over de voorstellingen, films, promotie, cursussen. Om het plaatje compleet te maken, gingen de grafisch design stagiaire Marieke en ik een workshop volgen.

Dat werd een workshop glas bij Ruth. Ik had nog nooit eerder met glas gewerkt, dus ik was erg nieuwsgierig hoe zo’n workshop eruit zou zien. Hoe zou het gaan en natuurlijk; hoe zou ons eindproduct eruit komen te zien? In tweeëneenhalf uur tijd zouden we een glazen schaal klaar moeten hebben.

Allereerst maakten we kennis met de basis van glazenieren. We kregen uitleg over de mesjes waarmee je het glas snijdt, hoe het glas wordt gebroken en nog meer interessante tips en tricks. Na de uitleg was het tijd om te gaan experimenteren. Ik moest even mijn weg vinden in het vasthouden van de mesjes en hoeveel druk ik moest zetten. Toen ik dat eenmaal onder de knie had, ging ik aan de slag met het breken van het glas. Daar heb ik genoeg glassplinters bij in het rond zien vliegen, maar na goed oefenen en met de juiste hulp van Ruth, kwamen we er wel. Was ik nu klaar om aan mijn eigen projectje te beginnen?

Dus op naar de volgende stap; een eigen schaal maken. Voordat Marieke en ik ons gingen begeven aan het glas, moesten we een design maken. Schetsen, gummen, weer opnieuw schetsen en uiteindelijk hadden we ons sjabloon klaar.

Tussendoor hadden we met ons allen nog een gezellige pauze. Een lekker kopje koffie of thee en een koekje erbij. Even kletsen met de andere cursisten en zo ook horen met welke glaswerken zij zich bezighielden.

Zo, nu was het tijd om met het glas aan de slag te gaan.

Marieke ging voor een uitdaging; een schaal met een ingewikkelde bloem. Hoewel ze de lat hoog legde, bewezen Marieke’s creatieve vingers dat ze het in zich had! Ik koos voor een willekeurig design. Wat ik leuk vond was dat ik van het overige glas grind had gemaakt en dat tussen het ontwerp heb gelegd. Als finishing touch kon ik nog een leuk kleurtje tussen het grind aanbrengen.

Daarna was het tijd om de schaal in de oven te leggen en was het een kwestie van tijd tot we ons eindresultaat konden bekijken. Toen we de volgende ochtend op kantoor kwamen, stond er dan ook een leuke verrassing op ons te wachten. Onze schalen waren goed gelukt!

Het was een leuke workshop! In korte tijd hebben we kennis gemaakt met de basis van glazenieren. Ook was het interessant om te zien wat de gevorderde cursisten aan het maken waren en hoeveel er mogelijk is met glas. Een geslaagde ochtend dus!

Tijdens de volledige cursus leer je zelfs nog véél meer. Glas in lood, solderen, traditioneel en vrij brandschilderen etc. Wil jij nou ook eens komen experimenteren met glas? Dat kan! Klik hier om een proefles op te vragen of geef je op voor de cursus.

 

 

 

 

 

 

 

 


meer reports