za 2/11  20:00  € 20,50
Toneel
Theaterzaal
2/112019
Freedom Fest

De Domijnen in coproductie met Toneelgroep Maastricht

De laatste getuigen


75 jaar bevrijding: 8 getuigen, 8 verhalen, 8 acteurs, 8 Limburgse steden
In het kader van het 75-jarige jubileum van de bevrijding van Limburg brengt De Domijnen in coproductie met Toneelgroep Maastricht een uniek theatraal document over deze mijlpaal in de geschiedenis. Acteurs vertellen de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding aan den lijve hebben meegemaakt. Acteurs geven een stem aan de destijds jonge mensen, die hun wereld ingrijpend zagen veranderen tijdens en na de oorlogsjaren. Ook het verhaal van de bevrijding van Roermond zit in het stuk, dat in onze stad in de ECI te zien is.

8 verhalen van 8 getuigen
Op dinsdag 12 september 1944 trekken soldaten van de Amerikaanse 30ste infanteriedivisie bij het dorpje Mesch de Nederlandse grens over. Een aantal dagen later is de bevrijding van Zuid-Limburg een feit, de rest van Limburg volgt in de maanden daarna. De generatie die deze mijlpaal in de geschiedenis heeft meegemaakt sterft langzaam uit. Voor De laatste getuigen zocht schrijver-journalist Wiel Beijer 8 getuigen uit 8 plaatsen van Noord- tot Zuid-Limburg op om hun verhalen te horen en op te tekenen. Deze 8 verhalen worden op het podium vertolkt door 8 acteurs.

Een uniek theatraal document
In het najaar van 2019, exact 75 jaar na de bevrijding van Limburg, komen de verhalen tot leven in een uniek theatraal en muzikaal programma dat speelt in de diverse Limburgse theaters. Met de getuigen aan hun zijde vertellen de acteurs de verhalen van toen. De laatste getuigen is een theatraal document van een tijd en een generatie die bijna is verdwenen.

Credits
Tekst: Wiel Beijer
Regie: Servé Hermans en Michel Sluysmans
De Domijnen in coproductie met Toneelgroep Maastricht

De laatste getuigen is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg i.s.m. Parkstad Limburg Theaters, Theater aan het Vrijthof, Theater & Events De Maaspoort, ECI cultuurfabriek, Munttheater, Schouwburg Venray en Gemeente Margraten.

In de pers
“Na afloop van de voorstelling bedankt de zoon van Herman Silbernberg de spelers. Het verhaal van zijn vader sluit de verhalencyclus door Toneelgroep Maastricht af. Hij sterft tien dagen voor de première van deze herinneringsvoorstelling. De dag voor zijn dood, zo zegt zijn zoon, is hij nog naar hun huis gegaan dat bij terugkeer na de oorlog door andere mensen bleek te zijn ingepalmd. Hij heeft er nog even door het raam naar binnen gekeken…”
De Limburger

Terugblik
In 2017 stond Toneelgroep Maastricht met haar voorstelling Brieven uit Genua al in de ECI. Kon jij er niet bij zijn? Zorg er dan voor dat je er dit seizoen bij bent!

Deze voorstelling is onderdeel van Onbeperkt Genieten Dans & Toneel


Praktische informatie

Parkeergelegenheid
ECI terrein, Louis Raemaekersplein (na 18:00 gratis)
Hockeyveld Concordia, Burgemeester Geuljanslaan 1 (gratis, 10 min. lopen)
Parkeergarage Roercenter, Roersingel 13 (betaald, 5 min. lopen)

Theaterzaal
Bij deze voorstelling hebben wij geplaceerde zitplaatsen. Je stoelnummer staat op het ticket.

Voorstelling
Bij deze voorstelling is een pauzedrankje inbegrepen. Na aanvang van de voorstelling is er helaas géén toegang meer tot theaterzaal, dus zorg dat je op tijd bent.

Hapje eten vooraf?
Geniet van een heerlijk diner bij Mr. Sammi voorafgaand aan de voorstelling! Klik hier om een tafel te reserveren.

Annulering
Annulering van het ticket is mogelijk tot 24 uur voor aanvang van de voorstelling. Hiervoor wordt € 2,50 per ticket in rekening gebracht.


Ambassadeur
Draag jij ECI cultuurfabriek evenals Jan Smeets, Huub Stapel en Suzan Seegers ook een warm hart toe? Als theater-, muziek- of filmliefhebber, of misschien wel als enthousiaste cursist? Word dan Ambassadeur van ECI!


alle theater