Sebas van der Donk


Sebas is toneeldocent, acteur, regisseur en maker. Hij vindt het belangrijk dat er een podium voor lokaal talent is. “Het is de spreekbuis voor alles wat er speelt in de regio. Wie kan beter vertellen wat lokaal speelt dan de lokale mensen zelf? Zij horen en zien wat er gebeurt en vertalen dat in allerlei vormen van theater.”

“Als kind droomde ik ervan om acteur te worden. Maar dat was toch niet voor mij weggelegd…? Acteur zijn en al die bekende mensen op tv… daar hoor ik niet tussen. De afstand was te groot. Het theater was iets onbereikbaars.”

Toch liet de droom hem niet los. Het verlangen was zo groot dat hij zijn onzekerheid aan de kant schoof en zich aanmeldde bij de JeugdTheaterSchool in Bakel. Toneelspelen. Hij vond het heerlijk. Van de docenten hoorde hij dat hij talent had en toen stond hem niets meer in de weg. Sebas: “Het is zó belangrijk om kinderen te laten weten dat ze talenten hebben. Dat geeft zo veel energie, dat stuwt je voort en vergroot je zelfvertrouwen!” 

Het was voor Sebas een zoektocht om te komen waar hij nu is. Voortrajecten, vooropleidingen en andere opleidingen volgden elkaar op. Uiteindelijk studeerde hij af als theaterdocent aan de theateracademie in Tilburg. “Daar ligt mijn hart, bij het maken”, zegt Sebas. “Je verhaal vertellen, iets losmaken bij het publiek. En dan het liefst bij jongeren, pubers. Die intrigeren me. Ik maak ‘coming of age’ verhalen. Het proces van volwassen worden vind ik bijzonder. In mijn pubertijd worstelde ik zelf  ook met allerlei dingen, maar ik dacht altijd dat ik hier alleen in stond. Ik wil dat openbreken en jongeren laten zien dat ze niet de enige zijn met die vragen en gevoelens, maar dat hun verhaal universeel is. Gooi het innerlijk conflict maar naar buiten!” Om dat verhaal te vertellen geeft Sebas samen met een partner voorstellingen op scholen; theater in de klas. 

Naast het theater in de klas, maakt Sebas ook voorstellingen voor JeugdTheaterScholen (JTS) zoals bij ECI. Waar hij in de klas op de middelbare scholen rechtstreeks de doelgroep bereikt, zijn bij een voorstelling van een JTS vooral ouders aanwezig. “Ik stimuleer de jonge acteurs vrienden en vriendinnen mee te nemen. Het is belangrijk dat jongeren ook naar het theater komen, want daar vindt de magie plaats. Weg van de buitenwereld en een nieuwe wereld binnenstappen. Daar waar ze geconcentreerd zijn, in een verhaal kunnen opgaan en zich vereenzelvigen met wat er zich afspeeld op het podium. Ik wil losmaken, prikkelen. Laten zien dat de worstelingen van de puber universeel zijn en zo de wereld voor hen toegankelijker maken.”

“Ik zal nooit klaar zijn. Er is geen moment dat ik kan bedenken: ‘Nu heb ik dit voor elkaar gekregen, ik heb bereikt wat ik wilde bereiken, mijn werk zit erop. Dat is onmogelijk, want de wereld verandert continu en er gebeuren steeds nieuwe dingen. Als ik elke keer opnieuw jongeren weet te prikkelen, ben ik tevreden. Zoals laatst het meisje, een vlogger van de ECI. Zij kwam naar een voorstelling van de JeugdTheaterSchool van de ECI om er een vlog van te maken. Ze vertelde hoe zeer ze geraakt was en dat ze nog nooit bij een voorstelling had gehuild. Nu kon ze zich precies identificeren met hetgeen er gebeurde op het podium. En dat is precíes wat ik wil bereiken”, besluit Sebas.

Sebas acteert bij het Laagland en Toneelgroep Maastricht en maakt podcasts over pubers. Op dit moment werkt hij aan een theatervoorstellingen met zijn eigen verhaal. Dit doet hij bij Compagnie Covar en bij het Laagland. Deze voorstellingen krijgen als eerste een plek bij lokale kleinere theaters. Klein beginnen en dan uitbreiden. Stap voor stap, zoals hij zelf ook ooit begon. En ECI is zo’n klein lokaal theater waar we plek maken voor deze belangrijke verhalen, van deze lokale talenten. 

Lees hier alle verhalen!


Namens ECI cultuurfabriek: Bedankt!