Freedom Fest


In 2019 en 2020 staan we internationaal stil bij de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. In Roermond, dat op 1 maart 1945 werd bevrijd, vinden tal van activiteiten plaats. ECI cultuurfabriek viert de vrijheid in het weekend van vrijdag 28 februari t/m zondag 1 maart 2020. Samen met Wel.kom, Stichting Swalm en Roer voor onderwijs en opvoeding en Stichting Onderwijs Midden Limburg organiseren wij  Freedom Fest

Voorafgaand aan het bevrijdingsweekend vinden al diverse activiteiten plaats, zoals de toneelvoorstelling De laatste getuigen door De Domijnen i.c.m. Toneelgroep Maastricht (2 november 2019). Van 6 januari t/m 21 februari 2020 loopt het project Vrijheid gaat door de maag. Er worden twaalf diners  rondom het thema ‘vrijheid’ georganiseerd in zes wijken en zes middelbare scholen in Roermond. Daarnaast volgen leerlingen van 23 basisscholen in de regio Midden-Limburg Oost een lesprogramma rondom het thema ‘vrijheid’. Ook maken de scholieren speciale ‘vrijheidsbomen’; een traditie die teruggrijpt naar de Bataafse Republiek. Dit mond uit in de bijzondere expositie Het Vrijheidsbos in de ECI cultuurfabriek.


Programma Freedom Fest bevrijdingsweekend

In het weekend van 28 februari t/m 1 maart 2020 gooit ECI cultuurfabriek de deuren open en presenteren we een programma om je vingers bij af te likken. Het volledige programma maken we zo snel mogelijk bekend.

Vrijdag 28 februari
Documentaire Gedeelde Oorlog, een muzikale filmvoorstelling over Limburg en Limburgers in de oorlogsjaren, bevrijdings- en wederopbouwperiode.

documentaire Gedeelde oorlog
Zaterdag 29 februari

– Opening van de expositie Het Vrijheidsbos
Big band Boesten. Concert met muziek uit de oorlogsjaren
– Diverse workshops voor kinderen en jongeren rondom het thema ‘vrijheid’
Filmprogramma rondom het thema ‘vrijheid’
– Stravinsky’s L’histoire du Soldat. Klassiek concert door philharmonie zuidnederland

Zondag 1 maart
– Vannacht naar dag. Muzikale voorstelling met aansluitend het Grote Vrijheidsontbijt
– Diverse workshops voor kinderen en jongeren rondom het thema ‘vrijheid’


Freedom Fest wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds. Dit project is een samenwerking van ECI cultuurfabriek, welzijnsorganisatie Wel.kom, Stichting Swalm en Roer voor onderwijs en opvoeding en de Stichting Onderwijs Midden Limburg.